“Mijn achttienjarige zelf zou zeggen: knap gedaan”

12-03-2020

Haar beroep: verhalenverteller en schrijver van liefdesbrieven. En voor wie het nodig heeft, tikt ze een ‘uitmaakbrief’ op bestelling.  Er zijn van die oud-studenten aan wie je met een glimlach terugdenkt. Een van hen is Lieke van den Krommenacker, afgestudeerd cultuurwetenschapper, al jaren weg uit Maastricht, 39 jaar oud en alweer een hele tijd geworteld in Groningen. Ik herinner me haar als enthousiast, bevlogen, goedlachs en intelligent. Ik sprak haar vorige week in het kader van onze serie over de dromen van oud-studenten: zijn die uitgekomen? Wat me opnieuw frappeerde (anderen gingen haar voor) is de openheid waarmee ze vertelde over haar leven tot nu toe. Ze wist misschien diep vanbinnen altijd al wat ze wilde, maar liet zich meer dan eens meesleuren door de dromen van anderen, de verwachtingen van naasten, of ze liet zich leiden door het beeld dat in haar ogen paste bij volwassenheid. Het gevolg: ze koos lang niet altijd het pad dat bij haar hoorde. Maar dat is verleden tijd. “Ik heb veel meer dan ooit mijn plek gevonden, ik ben tevredener, ben beter thuis in mezelf.” Grinnikend: “Mijn achttienjarige zelf zou zeggen: knap gedaan.”

Haar verhaal staat nu in Observant. In de week dat de wereld steeds meer zucht onder het coronavirus en een Italiaanse UM-student de petitie Shut Down Maastricht University for Covid-19 opstelde. Hierin pleit ze voor strenge maatregelen om de epidemie in te dammen. Na twintig uur is de petitie al meer dan duizend keer ondertekend.

Het is ook de week dat het MH17-proces van start ging. In dat vliegtuig zat Pim de Kuijer, die in 2004 afstudeerde aan de European Law School en net als Lieke in zijn studententijd schreef voor Observant. Een vriendelijke, bescheiden en zeer talentvolle student, die ooit een Europese pleitwedstrijd won. Hij was voorzitter van Stop Aids Now en in juli 2014, samen met onder anderen de wereldberoemde Amsterdamse Aids-onderzoeker Joep de Lange, op weg naar een conferentie in Australië. Pim de Kuijer was 32 toen hij omkwam en wilde nog zoveel, tekende RTL-nieuws een paar maanden na de ramp op uit de mond van een goede vriend: minister worden, de wereld verbeteren en mooie verhalen vertellen. Hij had al een hoop gedaan: hij was onder andere diplomaat voor de EU in Maleisië, verkiezingswaarnemer in Sierra Leone, Egypte, en Oekraïne, en actief lid van D66. Hij is niet vergeten. Er is een stichting naar hem vernoemd die ieder jaar een lezing organiseert door een “jonge wereldverbeteraar” die zich inzet voor mensenrechten en democratisering. Zijn onderwerpen. Daarnaast is er de jaarlijkse uitreiking van de Pim de Kuijerpenning voor “een Amsterdamse uitblinker die zich inzet voor de mensenrechten”.

Hoe graag had ik ook hem gevraagd naar zijn studentendromen.

“Mijn achttienjarige zelf zou zeggen: knap gedaan”
Redactioneel