Redactie Observant in tijden van corona

17-03-2020

Hoe vergader je online? Fluitje van een cent zou je zeggen, zeker als je op zondag alles hebt voorbereid, Microsoft Teams geïnstalleerd is, en maandag om half tien iedereen achter zijn laptop zit. Nou mooi niet, wij zaten te stuntelen. Teams werkte niet en dus grepen we naar Whatsapp. Maar dan kun je maar met vieren tegelijk bellen. Gelukkig waren collega YM en ik op de redactie, dus belden we met twee telefoons naar een ander deel van de redactie en legden die naast elkaar op tafel. Het geluid was prut, en na drie kwartier was ik bekaf. Maar toen waren de taken wel verdeeld.

Af en toe gaat er een schok door me heen en besef ik dat het dus echt waar is. Het coronavirus baant zich een weg door de wereld en er is geen ontkomen meer aan. Ik tik dit thuis, aan de eettafel, dadelijk gaan we online vergaderen, nu via Zoom, dat moet beter gaan. Collega WD heeft de kinderen thuis en probeert met kunst- en vliegwerk hen aan het huiswerk te houden, verdeelt de taken met manlief zodat ze allebei ook nog aan werken toekomen. Collega/echtgenoot WB kan helemaal niet meer inspringen nu na een eerste oogoperatie in het MUMC+ de volgende wegens corona is afgezegd, met twee niet-matchende ogen als resultaat. Redacteur YM, de jongste van het stel, is niet zo bang voor het virus, maar hij houdt gepaste afstand als we elkaar op maandag treffen. Ik ben een stuk schijteriger: niet alleen heb ik last van astma, maar ik heb een zeer fragiele moeder in het verpleeghuis. Sinds vrijdag mag ze maar één bezoeker per dag krijgen. Ik houd het nieuws angstvallig in de gaten, hopende dat de deur niet helemaal op slot gaat.  En jawel, net voor ik dit online zet, komt het bericht binnen: geen bezoek meer.

Intussen regent het appjes en mails van de collega’s. CF meldt dat een van onze freelance-studenten op het laatste nippertje haar thuishaven in Singapore heeft kunnen bereiken. Ze schrijft erover in haar blog. MJ stuurt een foto, ze zit helemaal in haar eentje op de redactie om de zakelijke honneurs waar te nemen. WD stuurt een tweet rond van communicatiemedewerker Caroline Roulaux die vast zit in Costa Rica en de KLM oproept iets te doen. Fotograaf JR mailt dat de drie buitenlandse studenten die hij zou fotograferen niet meer in het land zijn. Een van hen meldde afgelopen vrijdag al dat ze stevige corona-achtige klachten had. MT heeft met iemand van de School of Business and Economics gesproken: de kans bestaat dat er deze zomer doorgewerkt moet worden om toch nog alle studenten hun studiepunten te laten halen. Gisteren sprak hij een promovenda wier promotieplechtigheid hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat. Tenzij het online zou mogen, iets wat zij - specialist in alles wat digitaal is - zou toejuichen. Op de radio hoor ik dat een hogeschool het bindend studieadvies heeft opgeschort. Ik krijg een bevestiging van de voorzitter van het crisis management team van de UM, collegelid Nick Bos, dat ik hem vandaag of morgen kan interviewen.

We gaan zo vergaderen. Online uiteraard. Nu maar duimen dat de techniek ons niet in de steek laat.

Redactie Observant in tijden van corona
redactioneel
Auteur: Riki Janssen
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: redactioneel,corona,epidemie,coronacrisis

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.