Een verschrikkelijk bericht

08-04-2020

Normaal begin ik al in het weekend na te denken over een onderwerp voor dit stukje. Ik lees de weekendkranten, werk in de tuin, fiets, kom mensen tegen, discussieer met mijn echtgenoot, volg radio en tv, bel (nu in coronatijd helaas geen bezoekjes) met familie en vrienden. Steeds staat mijn antenne zachtjes op de achtergrond aan. Het levert vaak een onderwerp op dat ook speelt op onze redactie.  Maar meer dan eens kom ik op maandagochtend Sint Servaasklooster 32 binnen en is er iets gebeurd dat nog beter past in deze rubriek. Exit plan. Of heb ik op dinsdag aan het einde van de middag mijn bijdrage klaar en valt er iets voor dat alle andere onderwerpen wegdrukt. Exit stuk. En als een haas – meestal na een korte brainstorm met een collega – een nieuw verhaal schrijven. Dat lukt altijd, gek genoeg. Dat heeft niets met inspiratie te maken, maar gewoon met nadenken, blijven zitten en tikken.  

Hoe anders was het dit weekend. Op zaterdagochtend kregen wij het bericht dat de zus van onze collega MJ die nacht was overleden aan corona. Ze was 68 jaar oud, had geen noemenswaardige gezondheidsklachten en behoorde niet tot de risicogroep. Ze lag al anderhalve week op de intensive care. Het ging niet goed, maar de laatste berichten waren toch bemoedigend.

Hoe reageer je op zo’n verschikkelijk bericht? We stuurden berichtjes in de groepsapp, er werd gebeld en op maandag logde de intens verdrietige MJ toch even in op zoom. We hoorden opnieuw hoeveel haar zus voor haar en haar gezin betekende, de sterke band die deze zus met ieder van hen had, de spil die ze in de familie was, de grote vriendenschare, de warmte, en uiteraard ook het verdriet dat ze er niet meer is.

Ik vrees dat er meer stafleden en studenten zijn die op dit moment zware tijden doormaken omdat zijzelf of een geliefde zijn getroffen door een ernstige vorm van corona. Om hoeveel mensen dat gaat? Geen idee. Wij doen daar als redactie geen onderzoek naar, als die cijfers al überhaupt te achterhalen zijn. Wat ik wel weet is dat zij de steun van collega’s nu en straks hard nodig hebben.

Komende vrijdag is de begrafenis in kleine kring. In gedachten zijn wij dicht in de buurt, wij zullen proberen onze collega te troosten en de komende tijd zoveel mogelijk bij te staan, maar beseffen tegelijkertijd dat de leegte die haar zus achterlaat door niemand te vullen is. Sterkte MJ.

 

Een verschrikkelijk bericht
redactioneel