Twee mondkapjes per persoon

06-05-2020

Komende zondag mag ik het huis niet uit. Iemand van onze Belgische gemeente komt vanaf 10.00 uur twee mondkapjes afleveren. Een voor mijn echtgenoot, een voor mij. Persoonlijk. Het kan niet via de brievenbus, want dan worden ze misschien gestolen, staat in een brief die we deze week ontvingen. Over twee weken herhaalt deze procedure zich. Iedere (Neder-)Belg krijgt gratis twee kapjes, maar die zijn komende zondag – ook hier is er schaarste – nog niet allebei beschikbaar.

Ze moeten op in het openbaar vervoer en in de klas. Maar in de supermarkt struikel ik al over de mondkapjes, soms hangen ze op de kin, soms half over de ogen. Zou het helpen? De experts zijn het er niet over eens. Maar vlijtige naaisters (m/v) zien er een verdienmodel in. Wie rondfietst door de streek ziet ze aan een rekje bij een enkele voordeur staan. Te koop voor al die mensen – ik ben een van hen – die niet handig zijn met naald en draad. Ik heb nog niets gekocht, ik wacht af, weet niet of ze echt nodig zijn als je niet met de bus of trein reist.

Ook op de redactie wachten we af. Normaal zouden we nu druk bezig zijn met de voorbereidingen voor het nieuwe academische jaar. Maar hoe gaat dat eruitzien? Komen de studenten in september weer terug of blijft het onderwijs online? Hoeveel eerstejaars zullen zich inschrijven? Zijn straks weer alle studentenkamers bezet of blijft bijvoorbeeld het Guesthouse zo goed als leeg omdat de buitenlanders niet naar Maastricht willen komen? Mogen de onderzoekers terug naar hun laboratoria en werkkamers? Gaat Studium Generale weer lezingen geven? Mag het sportcentrum de deuren openen? Hoe zit het met de studieplekken in bijvoorbeeld de UB? Vragen waarop nog geen antwoorden zijn. Wij weten dan ook niet of het na de zomer weer business as usual wordt met een wekelijkse papieren Observant, naast de online versie.

Wat we inmiddels wel zeker weten, is dat de redactie het pand aan het Sint Servaasklooster 32 moet verlaten. En wel uiterlijk 15 juni. Waarnaartoe? Geen idee. In ieder geval niet naar onze uiteindelijke bestemming. Dat pand is nog niet leeg in juni. Eerst zouden we een dikke maand moeten overbruggen, maar dat lijkt nu een stuk langer te worden. Of het straks zin heeft om alle spullen uit te pakken? Geen idee. Als het devies blijft om zoveel mogelijk thuis te werken, kunnen we alles beter opslaan. We wachten af.

Twee mondkapjes per persoon
redactioneel