Online leren in joggingbroek

Medewerkerscolumn

03-06-2020

Wie herinnert zich de MOOCs nog? De Massive Open Online Courses. Een paar jaar geleden dachten velen dat gratis MOOCs het hoger onderwijs blijvend zouden veranderen. Toenmalig minister Jet Bussemaker jubelde in De Wereld Draait Door: “Dit is echt een revolutie die het onderwijs voorgoed zal veranderen”. De UM wilde niet aan de verkeerde kant van deze revolutie terecht komen en verspilde veel geld aan een MOOC over problem based learning. Daarna hebben we weinig meer van MOOCs vernomen. Deze revolutie is een stille dood gestorven. Tot drie maanden geleden de coronacrisis uitbrak, studenten en medewerkers uit de universiteitsgebouwen werden verbannen en het onderwijs online ging.

Zelf doe ik er inmiddels enthousiast aan mee. In mijn joggingbroek neem ik thuis in mijn werkkamer videocollege’s op. Niet op de geldverslindende manier als bij de MOOCs, maar heel simpel met de opnamefunctie van PowerPoint. Nadat de studenten de video hebben bekeken, hou ik een Zoom bijeenkomst om vragen te beantwoorden en in discussie te gaan. Dat werkt goed. Studenten zijn tevreden en stellen meer vragen dan tijdens een hoorcollege. En ik kan ondertussen mijn eigen lekkere koffie drinken in plaats van het vieze spul dat de UM aan zijn medewerkers schenkt.

Waarom lukten de MOOCs niet en het online leren nu wel? De noodzaak speelt een belangrijke rol. In de publieke sector - zoals het onderwijs en de gezondheidszorg - waar de concurrentieprikkel grotendeels ontbreekt, komen echte veranderingen alleen tot stand als het echt niet anders kan. Visionaire plannen die van bovenaf worden opgelegd - zoals gratis en massaal online onderwijs - zijn vrijwel altijd gedoemd te mislukken. Kleine en behapbare aanpassingen - PowerPoint met voice over en een Zoom meeting - hebben veel grotere kans van slagen. Zeker als je dat in je joggingbroek en met je eigen koffie erbij kan doen.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education

Online leren in joggingbroek
wim
Auteur: Redactie

archief Wim Groot

Tags: wim

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.