Het zou wel loslopen, maar het liep niet los

26-06-2020

Blijkbaar is de mens hardleers. Ieder jaar neem ik me voor om niet met een grandioze eindspurt op mijn vakantie af te stevenen, maar ook dit jaar is er van rustig uitbollen weinig sprake. En dat geldt al helemaal voor de rest van ons team.

Afgelopen maandagochtend maakten we tijdens de laatste zoomvergadering voor het zomerreces de balans op van de laatste klusjes van dit academisch jaar. De pre-vakantiestress ging meevallen, concludeerde ik.

Op maandagavond was die lijst al achterhaald. Wat bleek: NU.nl wist te melden dat een toets van 1200 SBE-studenten ongeldig was verklaard omdat er gespiekt was. Tijd om te balen dat Maastrichtse studenten wel NU.nl, maar niet Observant hadden getipt, was er niet. Er moest actie worden ondernomen: snel een kort nieuwsberichtje tikken, studenten mailen voor reacties, ook degene die een petitie was gestart, contact zoeken met de voorzitter van de examencommissie, de coördinator van het blok en andere stafleden. Redacteur WD belde en mailde op maandagavond en dinsdagochtend dat het een aard had. Maar er was nog iets anders. Redacteur CF en ik meldden ons die ochtend bij de WerkGroep Inkom op Annadal voor een last minute ingelast overleg. Op dinsdagmiddag ging vervolgens het eerste artikel over de toetsfraude online, nummer twee volgde woensdagochtend. Tegen die tijd was ook duidelijk dat Observant tijdens de Inkom dagelijks een bijdrage aan de Inkom-nieuwsbrief gaat leveren én in die week twee schrijfworkshops zal aanbieden aan de eerstejaars.

Redacteur YM schreef op dat moment de laatste regels van een mooie reportage over de dames acht van Saurus (komende week op onze site) die hij sinds het najaar volgde, maar wier dromen door de lockdown ruw werden verstoord: niks geen grote wedstrijden en mooie overwinningen. Het topsportleven kwam met een klap tot stilstand.

Maar nu ik deze woorden tik is het echt bijna zover. Het laatste half jaar was roerig, voor de hele universiteit, dus ook voor Observant. Eerst de cybercrisis die op 23 december uitbrak en onze kerstvakantie tot een werkvakantie maakte. En voor we daar goed en wel van waren bekomen stond corona voor de deur. Ik beken: ook ik dacht dat het wel los zou lopen. Maar het liep niet los, ook binnen de redactie niet: de papieren krant komt sinds half maart niet meer uit, we werken van huis uit (we waren even samen begin juni voor de verhuizing naar de Lenculenstraat), zoomen, bellen, appen, mailen. Maar dat was niet het ergste. Collega MJ verloor haar geliefde zus aan corona. Dan staat de wereld stil.

Ikzelf zwaaide wekenlang van achter het glas naar mijn negentigjarige en al jaren zieke moeder (zonder corona) in het verpleeghuis. Ze begreep het wel, die coronamaatregelen, maar toch ook weer niet. Dat bleek toen ik half mei eindelijk naar binnen mocht omdat ze stervende was. Ze schrok ervan, ze had haar kinderen niet meer in haar kamer verwacht, zei ze blij en verdrietig tegelijkertijd. Tien dagen later overleed ze.

De komende vakantie geen telefoontjes en kaartjes meer naar mam. Verdrietig, maar het is goed zo.

Het zou wel loslopen, maar het liep niet los
redactioneel