Coronaproof, dat wel

27-08-2020

Mijn neefje van 19 wordt vandaag getest op corona. Hij vindt het maar lastig, die 1,5 meter afstand en al die andere coronaregels. Ik mag hopen dat de test negatief uitvalt. Zo niet, dan moet mijn zus, zijn moeder, die dagelijks voor een klas vol kleuters staat, in quarantaine tot ook zij getest is. Daar zit ze niet op te wachten, haar school heeft het al zwaar genoeg. Invallers zijn moeilijk te krijgen.

Wij zaten afgelopen maandag met vijf redacteuren in één ruimte op 1,5 meter uit elkaar te vergaderen. Voor de eerste keer na de zomer. We hadden vooraf via Whatsapp overlegd of het kon. Degene die zich er niet goed bij voelde, kon eventueel via Zoom meevergaderen. Na wat heen en weer geapp en de afspraak dat we mondkapjes zouden dragen, was de kogel door de kerk.

Ramen en deuren stonden ver open, we lieten elkaar passeren op gepaste afstand en hadden de desinfectiegel, desinfecterende doekjes en een doos met mondkapjes binnen handbereik. Die bleven uiteindelijk toch in de doos.

Een week eerder was met behulp van medewerkers van de faciltaire dienst ons pand coronaproof gemaakt. Er kwamen stickers op de grond - 1,5 meter afstand houden! -, posters met daarop de belangrijkste coronamaatregelen aan de muur, een looprichting over onze verdieping, desinfectiegel en een lijst om in- en uit te checken bij de ingang, en op de wc’s een poster met instructies hoe de handen te wassen. En denk aan de ventilatie, klonk het meermaals. Die ramen moeten open.

En dus stonden ramen en deuren open op maandag. Het tochtte als een gek, maar alles beter dan elkaar besmetten met corona. De kans daarop lijkt klein. De hele redactie blijkt waakzaam, mijdt grote groepen en houdt afstand. Zo bleef ikzelf afgelopen juli op de camping in de bergen in een streek zonder (toen nog wel) corona en liet een  geliefd uitstapje naar Nice schieten na berichten over een strandfeest met  vijfduizend mensen.

Aan het einde van de middag gingen alle ramen en deuren weer op slot. Met een goed gevoel fietste ik naar huis. Dit was coronaproof geweest. Maar toen het s’ avonds in mijn rug schoot en ik nu al dagen rondstrompel, moest ik meteen denken aan een cartoon van Kamagurka in NRC, onder het kopje: Ventileren. Twee mensen staan gruwelijk op de tocht, hun haren in een rechte, horizontale streep. Zegt de een tegen de ander: “Je krijgt er wel longontsteking van, maar geen corona!”

Coronaproof, dat wel
redactioneel