WOinActie voor losers

02-09-2020

De actiegroep WOinActie bestaat drie jaar. In deze tijd heeft de groep nog weinig weten te bereiken. Veel minder althans dan zijn tegenhanger in het basisonderwijs, POinActie. Ik heb ook de indruk dat de aanhang van WOinActie onder docenten en hoogleraren niet heel groot is.

De belangrijkste reden voor dit gebrek aan succes is dat de leden van WOinActie zich vooral als slachtoffers van een “extreem hiërarchische universiteit met een bijna feodale cultuur” presenteren. In een interview in de Volkskrant vertelt een van de initiatiefnemers van WOinActie, de Leidse hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, dat hij elk jaar bij de bedrijfsarts komt met een (dreigende) burn-out. Breuker schetst een volstrekt ongeloofwaardig en overtrokken beeld van de Leidse universiteit waar zijn ‘leidinggevende’ tijdens de coronacrisis tegen hem zegt: “Hoezo lopen jouw mensen achter met onderzoek? Ze zitten toch de hele dag thuis?” Ik denk dat onze keiharde rector Rianne Letschert hier wel raad mee zou weten: zij zou zo’n leidinggevende er direct uitsmijten.

Docenten en hoogleraren willen zich over het algemeen niet afficheren met losers, die zoals Breuker, klagen dat ze “de ene oekaze na de andere ontvangen” en maar “vijf tot tien minuten” hebben voor een scriptiegesprek met een student.

Ondanks het overtrokken beeld dat ze schetsen van de universiteit en slachtofferrol waarin ze zichzelf plaatsen, verdient WOinActie steun. Het onlangs verschenen pamflet ‘40 stellingen over de wetenschap’ van Rens Bod, Remco Breuker en Ingrid Robeyns - de initiatiefnemers van WOinActie - bevat een aantal goede voorstellen. Bijvoorbeeld om de academische senaat weer in te voeren en rectoren en decanen te laten kiezen door de senaat. Universiteitsbestuurders doen nu vaak alsof ze werkgevers zijn in plaats van de hogere leidinggevenden die ze in werkelijkheid zijn. Ook het voorstel voor de-professionalisering van bestuursfuncties verdient steun. Een universiteit is een academische gemeenschap die vanuit haar midden mensen kiest om bestuurstaken uit te voeren. Bestuurders moeten geworteld zijn in de universiteit. Het tijdperk van carrièrebestuurders is echt wel voorbij.

 

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education

WOinActie voor losers
Wim Groot
Auteur: Redactie

Observant

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: wim

Reacties

Casper Hulshof

Bedankt voor de steun, maar was het echt nodig om op zo'n groffe wijze een collega-hoogleraar te beledigen?

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.