De stip aan de horizon

04-09-2020

Ik mocht wekenlang de Belgisch-Nederlandse grens niet over, zag mijn collega’s pas halverwege juni toen we ondanks corona toch moesten verhuizen naar een nieuw pand, leerde zoomen, belde, mailde en appte me een halve slag in de rondte, miste de papieren Observant, maar was trots dat we zo snel overschakelden naar een volledige digitale Observant. Ik zag de zomer naderen, we zouden uitrusten en daarna zou alles beter zijn. Daar ging ik onbewust van uit.

Nu is de zomer voorbij, de redactie is alweer een paar weken volledig op stoom. De coronamaatregelen zijn wat minder streng dan voorheen, we hebben zelfs al drie keer met deuren en ramen open op anderhalve meter afstand vergaderd en bouwen op dit moment aan een nieuwe website. Dat is hard nodig, merkten we de afgelopen tijd. Vooruitgang. Mooi toch?

Jazeker. Maar toch. Ik mis de stip aan de horizon. De stip die aangeeft wanneer onze wereld weer min of meer normaal wordt. Een wereld waarin een klein overleg, waar wij er tientallen van hebben in een week, in tien minuten klaar is. Waar je, omdat je op een paar meter afstand van elkaar zit, snel even brainstormt over de vragen voor een interview, elkaar feedback geeft of behoedt voor een vervelende fout.

De stip die het dagelijks gebel, gemail, geapp en gezoom weer tot normale proporties terugbrengt (nooit geweten hoe vermoeiend dat kan zijn) en de datum prikt wanneer er weer wekelijks een papieren Observant verschijnt. We hadden afgelopen mei nog aan begin september gedacht. Eind juni, toen bleek dat de studenten en medewerkers voorlopig - on campus als het kan, online als het moet - maar mondjesmaat naar de campus zullen komen, moesten we dat plan bijstellen. Oktober, zeiden we toen tegen elkaar. Of we dat gaan halen, lijkt nu de vraag.

Het is de stip die ik in het voorjaar zag, maar die nu weer is vervaagd. Hoe vergaat het u zo na de zomer? Herkent u dit? Of valt het alles mee? Deze maand beginnen we met een nieuwe serie waarin we medewerkers vragen naar hun na-de-zomer ervaringen. Dus pak op die telefoon als we bellen: we zijn benieuwd naar uw horizon. 

 

De stip aan de horizon
redactioneel