Dat peertje aan het plafond

11-09-2020

Ik zit thuis te werken, de zon schijnt, ik kijk zo de tuin in. Afgelopen woensdag volgde ik ’s ochtend vanaf deze plek een commissievergadering van de universiteitsraad. Via Zoom. Ik probeer al tijden niet naar mezelf te kijken als er via zoom vergaderd wordt en vooral op de anderen te letten. Dat lukt maar deels. Woensdag viel opeens mijn oog op het peertje aan mijn plafond dat daar al vijftien jaar bungelt, nog steeds wachtend op een waardig omhulsel. Anderen pakken hun zoom-achtergrond een stuk beter aan: collegevoorzitter Martin Paul zat voor een aantal wapperende universiteitsvlaggen en Amanda Kluveld, voorzitter van de universiteitsraad, had een intrigrerende landkaart achter zich. Af en toe liep ook haar poes parmantig door het beeld. Datzelfde gebeurde die middag tijdens de faculteitsvergadering van Arts and Social Sciences. Ook hier een poes die nu raadsvoorzitter Luana Russo gezelschap hield. Opvallend waren de goedgevulde boekenkasten die bij een paar leden in beeld verschenen. Een enkeling liet vooral zijn plafond met mooie ornamenten zien, cameravoering is en blijft een vak.

Toen zat ik zelf inmiddels op de redactie, op de eerste verdieping van de Lenculenstraat 14 met de ramen eerst wijd open, maar daar kwam ik snel van terug. Op de begane grond krijgen de onderwijskamers een nieuwe vloer en dat leverde een hoop herrie op. Over vloeren gesproken: tussen de middag was ik bij Fasos achter de Turnzaal naar de twee tenten gaan kijken die daar zeker tot kerst dienst doen als collegezaal en onderwijskamer. Het leggen van de houten vloeren, zo vertelde huismeester Armand Schoonbrood, had zeker een week gekost. Ze zijn geïsoleerd en brandveilig. Even later liet hij de brandweerslangen zien in het straatje dat van de Turnzaal naar de tenten loopt. Die liggen daar tot de brandmelders, die direct verbonden zijn met de meldkamer van de brandweer, in de tenten zijn geplaatst. Het straatje heeft nu een naam: Griekse Gracht. De naam is geïnspireerd op het kunstwerk (en geschenk) van Jan der Ploeg. Het hangt er sinds kort en doet denken aan de Griekse nationale vlag. Om de hoek hangt een ander werk van Van der Ploeg.

Wat ik ervan vond, wilden omstanders weten. Ze hadden overduidelijk hun mening al gevormd. Er klonk weinig enthousiasme. Ik heb meestal niet zo’n sterke mening, dat is een van de redenen waarom het vak van journalist mij past. Meer registreren dan partij kiezen.

Ik raad u aan om zelf te gaan kijken. Aan de Grote Gracht of op de site van de Kunst- en Erfgoedcommisie van de UM (www.kec-um.nl).

 

 

 

Dat peertje aan het plafond
redactioneel