‘Nou zeg, als die journalist mijn naam al niet goed kan spellen …’

24-09-2020

Vanmorgenvroeg kwam er een mailtje binnen: we hadden op de website een naam verkeerd gespeld, liet een oplettende lezer weten. Stom, meteen aangepast en sorry gezegd.

Iedereen maakt fouten en foutjes, wij ook. Maar een naam verkeerd spellen is een doodzonde in de journalistiek, leggen we onze studenten altijd uit. De geïnterviewde denkt namelijk al snel: ‘Nou zeg, als die journalist mijn naam al niet goed kan spellen …’ En daar gaat je reputatie.

Ik moest eraan denken toen mijn collega WD me wees op een artikel in Trouw waarin de vraag wordt gesteld of schrijven een kwestie is van talent of techniek. Aanleiding is de aankondiging van columnist Sofie Govaert dat ze op advies van de redactie op schrijfcursus gaat. Zij heeft sinds 13 maart in Trouw een rubriek over haar herstel van Covid-19. De bedoeling was voor een paar weken maar de column bestaat nog steeds en heeft tal van fans. Die fans reageerden verontrust. Hoezo een schrijfcursus? “Dat zou zeker het einde betekenen van die gekke, authentieke, frisse toon in haar columns. Zo’n schrijfcursus leert je om weer netjes ‘binnen de lijntjes te kleuren’, schreef iemand. Zonde,” citeert Trouw.

Ik heb in mijn leven twee korte schrijfcursussen gevolgd, één als student filosofie aan de Radboud Universiteit - die ging over wetenschapsjournalistiek: hoe schrijf je een moeilijk verhaal makkelijk op? -  en later toen ik al een tijdje in het vak zat, één aan de Utrechtse School voor Journalistiek over ‘het grote verhaal’ – dat bleek om artikelen van minimaal 1500 woorden (3 A4tjes) te gaan. De eerste cursus heeft me veel geleerd: bouw je verhaal goed op, check de feiten, zorg voor hoor en wederhoor, let op je spelling, en denk na over iedere zin, en – heel belangrijk – vraag jezelf af wat je nu eigenlijk wilt vertellen? Meer dan eens raakt de auteur al schrijvende de focus kwijt en worden bijzaken hoofdzaak. De lezer mag dan zelf door de bomen het bos zoeken, terwijl een goede journalist die lezer juist bij de hand neemt en op een zo makkelijk mogelijke manier door zijn artikel of column loodst.

Talent of techniek? Allebei wat mij betreft. Er zijn mensen die niet voor een schrijvend bestaan in de wieg zijn gelegd, maar met heldere tips en flink wat oefening hun schrijfvaardigheden op kunnen krikken tot een acceptabel niveau. Maar die brengen het niet tot columnist van een krant of website.

Wie aanleg heeft, kan dat talent door meer kennis verder uitbouwen. En misschien raakt zo’n cursist in het begin even in verwarring en schrijft hij of zij zoals de cursusleider het wil. Maar uiteindelijk zal die authentieke stem weer bovendrijven.

Dus doen, Sofie, het wordt er alleen maar beter van. Alleen die vermaledijde foutjes, die zijn bijna onuitroeibaar. Daar is geen cursus tegen opgewassen.

‘Nou zeg, als die journalist mijn naam al niet goed kan spellen …’
redactioneel