En weer gooit corona roet in het eten

01-10-2020

Ik heb twee verse mondkapjes in mijn tas, zit met het raam open op mijn werkkamer aan de Lenculenstraat, collega YM zit twee deuren verderop telefonisch te interviewen, de rest van de redactie werkt thuis. Het is nog vroeg deze donderdagochtend 1 oktober, maar het mail- en appverkeer - onderling, én met het hoofd van Studium Generale, Rob van Duijn - stijgt tot grote hoogte. Om 9.15 uur is de kogel door de kerk. Voor de tweede keer dit jaar wordt ‘onze’ avond met Zomergastenpresentator Janine Abbring geannuleerd. Opnieuw bepaalt corona onze agenda.

Deze avond over ‘het interview’ had in het voorjaar de afsluiting moeten zijn van de lezingenreeks over journalistiek die wij samen met Studium Generale organiseren in het kader van ons veertigjarig bestaan. Corona gooide toen roet in het eten, maar we planden al snel een nieuwe datum, maandag 5 oktober, in de Muziekgieterij. Er mochten negentig mensen komen, dat kon corona-proof, andere belangstellenden konden het gesprek tussen mijn twee (oud-) collega’s WD en WB en Abbring volgen via een livestream.

De zaal was ‘uitverkocht’, fragmenten uitgezocht, vragen voorbereid, interview met Abbring op de Observantsite gepubliceerd, maar toen kwam maandag de persconferentie van premier Rutte, die de teugels weer strakker aantrok, maar in een moeite ook een hoop onduidelijkheid zaaide, met name voor de culturele sector: welke voorstelling mocht doorgaan en hoeveel mensen mochten er dan in de zaal? En wie beslist dit? De veiligheidsregio Zuid-Limburg? Het landelijke veiligheidsberaad? In Maastricht, zo bleek gaandeweg, is het de burgemeester die de knoop door moet hakken.

En hoe zit het met het publiek? Zal dat nog komen nu alle corona-seinen weer op oranje-rood staan? En Abbring zelf, die vanuit de Randstad naar Maastricht moet afreizen?

We gaan op donderdagochtend beslissen, besloten we. Is een publiek van slechts dertig mensen toegestaan? Dan cancelen. Dat is echt een te kleine groep in zo’n grote zaal. En bovendien: wie van die negentig mag dan wel komen, en wie niet? Blijft alles onzeker, dan trekken we zelf de stekker eruit en informeren het publiek per mail. Je kunt immers niet blijven dralen. Helderheid is ook een groot goed.

Dat laatste blijkt nu het geval, we weten nog steeds niets. De mailtjes zijn de deur uit, mijn collega’s hebben de fragmenten in een mapje gestopt en hopen die in het late voorjaar van 2021 weer tevoorschijn te halen.

Ik zet mijn mondkapje op en kijk uit naar de post-coronatijd.

En weer gooit corona roet in het eten
Redactioneel