Menigeen kan van haar leren, ik incluis

06-11-2020

‘Gezocht: een promovendus (1,8 fte), tijdelijk, voor de duur van vier jaar. Gezocht: een universitair docent (1,8fte), tijdelijk, voor de duur van twee jaar met uitzicht op verlenging.’

Oef, foutje! Dat dacht Ionica Smeets vermoedelijk. Zij verwierf bekendheid als het wiskundemeisje, is nu hoogleraar wetenschapscommunicatie in Leiden en schrijft wekelijks een column in de Volkskrant over cijfers. Zij twitterde deze advertentietekst van de Open Universiteit. Haar commentaar: “1,8 fte, wel eerlijk over de hoge werkdruk aan de universiteit.”

Ik kan er smakelijk om lachen. En nee, ik ga er niet vanuit dat veel medewerkers een bijna dubbele werkweek draaien. Maar dat de werkdruk hoog is, daarover hoeven we ons geen enkele illusie te maken. En dat is al heel lang zo. “Twintig jaar geleden heeft Observant al een heel nummer gewijd aan de werkdruk onder UM-medewerkers. Sinds die tijd is er dus weinig veranderd”, herinnerde collega MT ons tijdens de jongste zoom-redactievergadering waarin we een nieuwe serie bespraken. Die gaat ‘de tweede golf’ heten en hierin laten we medewerkers van de UM - een per aflevering - aan het woord. Belangrijkste vragen: hoe gaat het met je nu de tweede coronagolf een feit is? Is de combinatie van thuiswerken, online of hybride onderwijs, kinderen, huishouden een beetje te doen? Hoe zit het met de werkdruk? Voldoet je bureaustoel thuis wel aan de arbo-normen? Mis je je collega’s? Ben je bang voor het virus, voor jezelf of voor je familieleden?   

Komende maandag bijt psycholoog Jessica Alleva in een interview met WD het spits af. Zij werkt sinds de lockdown in maart vanuit huis en dat bevalt prima. Ze mist een aantal naaste collega’s, zeker, maar de “stress van de academische gemeenschap” mist ze niet. “Op de faculteit hoor en zie je veel meer. Je zit toch in een sfeer van presteren, publiceren en subsidieaanvragen. En ja, ik kon daar weleens onzeker van worden.” Nu ze daarvan ‘verlost’ is, volgt ze nog meer haar eigen gevoel. “Wat vind ik waardevol op onderzoeksgebied? Ik heb intensief contact met onderzoekers op mijn vakgebied, vaak mensen van buiten Maastricht die mijn visie delen. Dat geeft energie.”

Alleva blijkt heel goed haar grenzen te kunnen bewaken. “Ik weet over het algemeen erg goed wanneer ik moet stoppen. Soms heeft je lichaam rust nodig. Daar moet je naar luisteren, je hebt maar één lijf.” Toen ik dat las, zei ik tegen collega WD: “Ik vermoed dat zij een van de weinigen is. Ik denk dat menigeen van haar kan leren, ik incluis.”

We zullen zien. Ik zie uit naar de verhalen.

 

 

Menigeen kan van haar leren, ik incluis
redactioneel