Mijn bureaustoel thuis kan niet tippen aan die van de UM

13-11-2020

Een paar weken geleden had ik het over mijn bureaustoel thuis, die niet kan tippen aan mijn UM-stoel. Ik ben (uiteraard) niet de enige. Tijdens een commissievergadering van de universiteitsraad afgelopen woensdag vertelde een raadslid dat veel medewerkers inmiddels fysieke problemen hebben: nek, rug, pols, enzovoort. Oorzaak: hun thuiswerkplek is in tegenstelling tot hun UM-werkplek niet arbo-proof. En niet iedereen heeft de middelen om een paar honderd euro uit te geven aan een stoel of tafel die wèl door de arbo-keuring kan, klonk het.  En ja, daar heeft de universiteit een regeling voor maar lang niet iedereen is daarvan op de hoogte.

Wat die regeling is? Je mag je UM-meubilair - stoel, tafel - mee naar huis nemen, legde de rector uit. Ga naar de portefeuillehouder onderwijs of de directeur. Of beiden, vulde iemand aan, dat is nog beter. Wie geen vervoer heeft, kan de facilitaire dienst inschakelen als ‘verhuisdienst’. Dat laatste is nieuw voor mij.

Het is een tijdelijke oplossing, een werkgroep onder leiding van rechtendecaan Jan Smits denkt nu na over de UM na Covid, een wereld waarin thuiswerken veel normaler zal zijn. Of we dan op kosten van de baas een tafel en stoel krijgen en onze wekelijkse Health&Fitness-sessie via zoom kunnen volgen, wie zal het zeggen. Ik heb inmiddels mijn oude PTT-bureau waaraan ik thuis werk (van eikenhout, met een paar diepe lades, geel-bruin van kleur, uit de tijd dat ze daar overstapten op foeilelijk grijs metaal) verplaatst zodat ik tijdens zoomvergaderingen niet als een zwarte schim verschijn. En de rest van de ruimte is nu keurig opgeruimd. Alleen hangt er nog steeds een peertje aan het plafond.

En de bureaustoel? Dat blijft een pijnlijk verhaal, juist omdat ik thuis veel minder vaak opsta dan op het werk. Die ga ik dus net als twee van mijn collega’s inruilen voor mijn UM-stoel. FS hoef ik daarvoor niet in te schakelen, ik vraag mijn eigen privé verhuizer. Maar mocht ook die stoel niet helpen tegen kleine fysieke ongemakken, dan moet ik een timer installeren die mijn beeldscherm op zwart zet en me de stoel uit jaagt. We zullen zien.

Mijn bureaustoel thuis kan niet tippen aan die van de UM
redactioneel