Maastrichtse medicijnen in de maak tegen langdurige covid-klachten

08-12-2020

CARIM-onderzoekers experimenteren met twee medicijnen die de aanhoudende klachten van covid-patiënten mogelijk kunnen verzachten. Op één middel heeft de UM inmiddels patent.

De medicijnen brengen het afweersysteem tot bedaren, en dat is hoognodig want bij sommige coronapatiënten blijken immuuncellen op hol te slaan, toont een studie van Maastrichtse en Amsterdamse onderzoekers. Het is misschien ook een van de redenen waarom aardig wat patiënten niet opknappen, waarom ze last houden van vermoeidheid, ‘hersenmist’ en geheugenverlies.

De immuuncellen (neutrofielen) gooien letterlijk een net uit om het virus te vangen, zegt internist-immunoloog Pieter van Paassen. “Dat is normaal, maar bij ernstige covid-patiënten gebeurt dat op een nogal ongecontroleerde manier. En dat leidt vervolgens tot een cascade van schadelijke reacties.” 

Op de eerste plaats raakt de bloedstolling geactiveerd waardoor de kenmerkende bloedklonters ontstaan die bij ernstige coronapatiënten worden aangetroffen. Bovendien scheuren de ‘netten’ bij het vangen van het virus, waarbij uiterst giftige eiwitbolletjes vrijkomen. Die veroorzaken ontstekingen in de longen maar ook in andere organen waaronder de lever, nieren, hart en hersenen.

Van Paassen en collega’s hebben een (nog niet geregistreerd) middel, in eerste instantie bedoeld voor vasculitis (bloedvatenontsteking), getest op vijftien coronapatiënten. En het lijkt te werken: het immuunsysteem komt tot rust.

Daarnaast is binnen onderzoeksinstituut CARIM een medicijn ontwikkeld dat de toxische eiwitbolletjes neutraliseert. Het is al op dieren getest en zal in de komende maanden voor het eerst aan patiënten worden verstrekt. “Maar in alle eerlijkheid”, zegt Van Paassen, “het idee deugt, maar of het in de praktijk werkt, moet echt nog blijken.”

Maastrichtse medicijnen in de maak tegen langdurige covid-klachten

Simone Golob

Categoriëen: Wetenschap
Tags: corona

Reacties

Bas

Hoe ver staat het er voor?

Bas

Leest niemand dit?

Jolanda Eijkemans

Hallo, mijn dochter van 15 jaar met al onderliggend lijden heeft begin januari erge corona gehad. Tot op de dag van vandaag zoveel hoofdpijn achter boven in het hoofd dat het eigenlijk niet te dragen valt. Al veel geprobeerd! Wie kan ons alsjeblieft hulp bieden!!! Bovenstaand artikel klinkt erg hoopvol! Graag n reactie. Groet, Jolanda Eijkemans.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.