RIVM-baas Jaap van Dissel krijgt eredoctoraat UM

18-12-2020

MAASTRICHT. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM en hoogleraar inwendige geneeskunde aan de Universiteit Leiden, krijgt tijdens de Dies op vrijdag 29 januari 2021 een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht. Dit vanwege het combineren van wetenschappelijk werk met een maatschappelijke rol, schrijft de UM in een persbericht. 

Jaap van Dissel is sinds de start van de coronacrisis in het voorjaar een bekende Nederlander geworden. Als voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) stond hij meermaals premier Mark Rutte bij tijdens persconferenties. Dat hij zich "vanaf het begin van de coronacrisis consequent ingespannen (heeft) om de wetenschappelijke onderbouwing van de adviezen van het OMT zo duidelijk mogelijk uit te leggen", schrijft de UM, heeft men hier in Maastricht al vroeg "gesignaleerd". Het plan om hem een eredoctoraat uit te reiken, dateert dan ook al van maanden geleden, "einde voorjaar 2020".

Erepromotor is UM-hoogleraar Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg en ook lid van het OMT. In het persbericht zegt hij: “Jaap van Dissel vervult als voorzitter van het Outbreak Management Team een centrale rol in de coronacrisis. Dankzij hem is de wetenschap een belangrijk baken en kompas voor het kabinet.” En: “Nog nooit was er dagelijks zoveel aandacht voor het vakgebied van de infectieziekten. Iedereen weet nu wat een druppelinfectie, een reproductiegetal, bron- en contactonderzoek en transmissie is, dankzij de briefings van Van Dissel: colleges voor het hele land." 

De Dies van de Universiteit Maastricht (45 jaar) staat in het teken van erkennen en waarderen, een nieuw systeem waar alle universiteiten in Nederland en organisaties zoals wetenschapsgenootschap KNAW en wetenschapsfinanciers NWO en ZonMw bij betrokken zijn. De concurrentie om onderzoeksgeld en de werkdruk is moordend, schreef het Hoger Onderwijs Persbureau eerder. Voor wetenschappers die willen stijgen op de carrièreladder telt sinds jaar en dag maar één ding: hun onderzoeksprestaties. En daar moet een einde aan komen. Universiteiten willen minder gaan focussen op lange lijsten met publicaties in goede tijdschriften. Goed onderwijs, sterk leiderschap, de impact van onderzoek en (voor artsen) goede patiëntenzorg gaan straks zwaarder meewegen in de beoordeling. Een van de voorvechters van het nieuwe ‘erkennen en waarderen’ is de Maastrichtse rector Rianne Letschert. 

De uitreiking van het eredoctoraat en de viering van de Dies zijn via een livestream te volgen.