De joggingbroek is vervangen door een spijkerbroek

15-01-2021

Het voelt als een uitstapje, de joggingbroek is vervangen door een spijkerbroek, boterhammen gesmeerd, tas ingepakt, mondkapje bij de hand. Ik heb vandaag een afspraak in de stad voor een afscheidsinterview. De kamer van de geïnterviewde zou corona-technisch groot genoeg zijn, is me verzekerd. Maar ik merk dat al die verhalen over de Engelse variant een weinig geruststellende invloed hebben. Zijn anderhalve meter afstand en een goede ventilatie nog wel voldoende?

Intussen gaat de redactie tijdens de verlengde lockdown zo goed en zo kwaad als het kan door. Collega YM wandelde deze week om zeven uur ’s ochtends al door Maastricht voor de nodige lichaamsbeweging en interviewde ’s middags studenten die in de universiteitsbibliotheek aan het blokken zijn. Er is daar een beperkt aantal studieplekken beschikbaar - 80 van de 900 - voor studenten die moeilijk thuis kunnen studeren, psychische of lichamelijke problemen hebben of eenzaam zijn. Een van de geïnterviewden laat weten: “Als ik de hele dag op mijn kamer studeer, dan word ik gek.” Er wordt trouwens niet gecontroleerd of de aanwezige studenten aan de criteria voldoen, merkte YM, dat blijkt niet te doen.

Collega CF slaat geen yogales online over, houdt zich aan de coronaregels en gaat rustig door met haar werk. Zij publiceerde deze week een verhaal over de onderzoekers van InSciTe die onder andere het tekort aan hoornvliesdonoren proberen op te lossen. MT werkt vanuit zijn huis in Amersfoort en maakt een serie over ‘mislukkingen’ in wetenschappelijk onderzoek. Juist wat niet goed gaat, kan bijzonder vruchtbaar zijn voor vervolgonderzoek. Volgende week deel één op onze site.

WD is behalve journalist inmiddels alweer enkele weken, net als haar man, thuisdocent. Een bijna onmogelijke combinatie. Maar zo liet ze ons via zoom weten, ze hebben geleerd van de eerste lockdown. De taken zijn goed verdeeld en ze heeft zich erbij neergelegd dat het werk af en toe een tandje minder moet. WD had zichzelf aan het einde van 2020 beloofd om beter voor zichzelf te zorgen. Iedereen weet hoe moeilijk het is om goede voornemens in daden om te zetten. Maar hier ziet het er goed uit.

De joggingbroek is vervangen door een spijkerbroek
redactioneel