UM krijgt prijs voor delen ervaringen cyberaanval

08-02-2021

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft de SURF Security en Privacy Award gewonnen voor de manier waarop zij haar ervaringen met de cyberaanval met het publiek heeft gedeeld. Het prijzengeld van 2500 euro moet de winnaar besteden aan het verder verbeteren van de veiligheid en privacy.

De UM werd eind 2019 het slachtoffer van een ransomeware-aanval. Cybercriminelen hadden het systeem gehackt en hielden gegevens in gijzeling. De universiteit was daardoor volledig offline. Uiteindelijk besloot de universiteit het losgeld van bijna twee ton te betalen. In een symposium op 5 februari 2020 vertelde het college van bestuur over zijn beweegredenen en gaf het antwoord op vragen als ‘Was de UM onvoldoende beveiligd?’.

Ook deelde de Maastrichtse universiteit via SURF de mogelijke risico’s met andere instellingen. SURF is de ICT- samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. “Daarmee heeft de UM de sector een grote dienst bewezen”, zegt Wim Biemolt, voorzitter SURFcert, de tak van SURF die hulp biedt bij beveiligingsincidenten, in een persbericht.

Het is niet de eerste keer dat de UM complimenten krijgt voor haar aanpak. De Inspectie van het Onderwijs roemde in een rapport uit juni 2020 over de kwestie de “open communicatie” van de universiteit. Het symposium in februari werd door de Inspectie gezien als schoolvoorbeeld van hoe de UM andere organisaties waarschuwt en bijdraagt “aan het lerend vermogen van het stelsel van hoger onderwijs”.

“We hebben een maatschappelijk debat op gang hebben gebracht”, zei vicevoorzitter Nick Bos terugblikkend op de cyberaanval in Observant in december 2020.  “Men denkt nu na hoe de weerbaarheid van universiteiten en andere organisaties verbeterd kan worden. Hadden wij geprobeerd om het te verzwijgen – dat was sowieso lastig geweest, maar veel instanties houden na een cyberhack veertien dagen de gordijnen dicht en zeggen niets – dan was dit niet gebeurd. Ik word nog regelmatig gebeld voor advies door organisaties die zijn gehackt. Laatst hadden we nog een Franse filmploeg op bezoek: wat hebben jullie gedaan, wilden ze weten, welke inzichten heeft het opgeleverd? In Frankrijk zijn ook veel hacks, maar daar is weinig openheid.”

Wat is SURF?

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. De SURF Security en Privacy Award gaat ieder jaar naar een persoon, initiatief of idee dat heeft bijgedragen aan toegankelijk, privacy-vriendelijk en betrouwbaar internet.

UM krijgt prijs voor delen ervaringen cyberaanval
cyberattack
Auteur: Cleo Freriks

Simone Golob

Categoriëen: Nieuws,
Tags: prijs,hack,UM,cyberaanval,cyberattack,losgeld

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.