Op de wip: blijven of terug naar Moldavië

Lichting 2020-2021, deel 2: eerstejaars Alina Timosenco

22-02-2021

Elke ochtend volgt ze dezelfde routine: ze drinkt een kopje koffie, verzorgt haar huid, en mediteert. Zo begint ze de dag “op een positieve manier”. Het helpt eerstejaars Global Studies Alina Timosenco tijdens de lockdown. De Moldavische studente staat voor een dilemma. Blijft ze in Maastricht, of gaat ze terug naar haar geboorteland? “Ik kan wel hier blijven. Maar wat krijg ik er momenteel voor terug?”

De enige plek waar ze kan studeren is haar kamer. Vrienden ziet ze nog amper. En de avondklok beperkt haar sociale contacten nog verder. “Ik had gehoopt dat het aantal coronabesmettingen in Nederland af zou nemen. Dat we weer met elkaar af zouden kunnen spreken. Diep vanbinnen doet het me echt pijn.” De maatregelen hebben niet alleen een grote invloed op haar sociale leven, maar ook op haar studie. “Ik studeer het beste met mensen om me heen. Dan ging ik bijvoorbeeld bij Bandito op FASoS zitten. Of in de bibliotheek. Maar het is me pas één keer gelukt om in de UB een plaats te bemachtigen.” Timosenco vreest dat ze de rest van het collegejaar niet meer naar de universiteit kan. “Ik vond het hybride onderwijs top. Maar ik denk dat alles volledig online doorgaat. Dat vind ik jammer. We hadden leuke discussies en je ziet weer mensen als je naar je fysieke tutorials gaat.”

Verhuizen

En dan zoekt ze ook nog een nieuwe kamer in het centrum, omdat haar huidige onderhuurcontract afloopt. Dat wil niet erg vlotten. Ze heeft al veel bezichtigingen gedaan, maar niet gevonden wat ze zoekt. “De enige manier waarop ik nieuwe mensen kan leren kennen, is als ik naar een leuk studentenhuis verhuis. Een (semi-)studio is daarom geen optie. De kamer moet gemeubileerd zijn, want ik kan geen spullen meenemen vanuit mijn onderhuur. En er moet natuurlijk een sfeer hangen die bij mij past.”

Dat alles plaatst Timosenco voor een moeilijke keuze. Vindt ze niets, dan is de kans groot dat ze naar Moldavië gaat. “Het is moeilijk. Ik wil niet blijven switchen tussen mijn leven in Maastricht en in Moldavië. In Maastricht ben ik gesetteld. Maar als we alleen nog maar digitaal onderwijs kunnen volgen en ik niemand kan zien, dan wil ik hier niet blijven.”

Thuis

Als het echt niet anders kan, wordt het dus Moldavië. Haar terugkeer in december was moeilijk, toen ze de laatste loodjes van periode twee af moest maken. “Ik moest weer wennen aan het leven thuis: je woont weer samen met je familie en moet hun ritme volgen. Ook was ik erg gestrest door mijn tentamens. Ik zou niet nog een keer tijdens een tentamenperiode naar huis gaan.” Maar haar inzet werd beloond: ze haalde ze allemaal. Na aankomst ging ze twee weken in quarantaine om vervolgens familie en vrienden te bezoeken. Vooral het weerzien met haar oma vond ze indrukwekkend. “Ik ben een paar dagen bij haar gebleven. Toen ik wegging, was ik ontzettend ontroerd. Doorgaans huil ik niet als ik afscheid neem. Maar corona maakt het allemaal lastiger. Dit was mijn meest emotionele afscheid ooit. Je weet niet wanneer het weer mogelijk is om elkaar te zien.”

Vader of moeder

Er is altijd de mogelijkheid dat ze weer bij haar moeder of vader intrekt. “Met mijn moeder heb ik het vaakst contact. Samen bespreken we de kamers die ik heb gevonden in Maastricht. En als ik weer bij haar ben, heb ik meer tijd om met mijn jongere zusje door te brengen. Maar het lijkt me ook wel fijn om bij oma te gaan wonen. Zij heeft beter internet.” Beter internet? “Ja, dat meen ik echt,” lacht Timosenco. “In december volgde ik mijn vakken vanuit mijn moeders huis. Dat ging heel moeizaam. We zaten met te veel mensen tegelijkertijd op de Wi-Fi.”

Maastricht
Hoe dan ook hoopt ze in Maastricht te kunnen blijven. Ze is zeer te spreken over haar tijd hier. “Mijn studie is erg leuk. Ik kijk uit naar de vakken die ik nog ga volgen dit jaar. Vooral ‘Environment & Economy’. Vanwege dat vak heb ik deze bachelor gekozen.” Ook naast haar studie zit ze niet stil. “Ik werk nu bij de Student Radio. We zetten afleveringen in elkaar en denken na over onderwerpen die we willen bespreken, zoals duurzaamheid [een onderwerp waar Timosenco zich veel mee bezighoudt, red.].” En als ze even wil ontspannen, volgt ze een online yogales of gaat ze een rondje hardlopen. “Het valt me dan altijd op dat iedereen naar mij lacht of me begroet. Ik wist eerst niet zo goed hoe ik moest reageren. In Moldavië doet niemand dit.” 

Toekomst

Waar kijkt ze nog naar uit in de komende maanden? “Misschien dus een verhuizing, nieuwe mensen leren kennen.” Grote plannen blijven door corona uit. “Ik zou gewoon graag massa’s mensen in de straten van Maastricht zien. Hoe zou het zijn als alles weer normaal was? Dat wil ik meemaken.” Een waslijst met andere dingen die ze weer wil doen als corona voorbij is, volgt: “Feesten, musea bezoeken, demonstraties bijwonen, mensen ontmoeten…” Het blijft even stil. “O, en weer naar UM Sport gaan! Eigenlijk is hardlopen niets voor mij. Gewichtheffen vind ik veel leuker.”

Wie zijn ze, de eerstejaars van 2020?

Wie zijn de nieuwe eerstejaars van de Universiteit Maastricht? Wat zijn hun dromen, hun plannen en verwachtingen? En hoe vergaat het hen dit jaar? Observant volgt dit academisch jaar zes nieuwelingen. We interviewen hen een aantal keer: de eerste keer in het najaar, vervolgens in januari/februari en als laatste in mei/juni.

Op de wip: blijven of terug naar Moldavië
Alina Timosenco, student Global Studies