’s Avonds en in het weekend geen e-mail en appjes meer

23-02-2021

MAASTRICHT. Geen appjes en mailtjes in de avonduren en het weekend. Om de werkdruk te verlagen wil de Universiteit Maastricht (UM) meer rust- en herstelmomenten gaan inbouwen. Ook wordt er gedacht aan een korter academisch jaar en minder toetsmomenten.

Eind vorig jaar ging de universiteit al op 21 december dicht in plaats van op de 25e. Vier extra vrije dagen om medewerkers “extra rust en hersteltijd” te geven, aldus de communicatiemail van het college van bestuur destijds. In de praktijk bleek dit een sigaar uit eigen doos, want men moest er wel verlof voor opnemen. Toch zijn deze gemeenschappelijke vrije dagen “goed gevallen”, zei interim-directeur personeelszaken Nieke Guillory tijdens de jongste vergadering van de commissie bedrijfsvoering van de universiteitsraad.

Het college van bestuur stelde daarom een werkgroep in om te kijken of er meer van dit soort “rust en recuperatiemomenten” ingebouwd kunnen worden in het academische jaar. “Vaste verlofmomenten zijn lastig in een diverse organisatie als de UM”, zei Guillory, voorzitter van de werkgroep. Maar er zijn wel andere opties. Bijvoorbeeld “structurele afspraken over mail- en appgedrag” in de avonden en het weekend. Of over voorbereidend werk, zoals het lezen van vergaderstukken. Dat moet gedurende de werkweek kunnen worden gedaan in plaats van in het weekend.

Hier ligt een taak voor leidinggevenden, aldus de werkgroep. Zij moeten in hun team de sfeer creëren dat berichtjes beantwoorden in de vrije tijd, laat staan werken, niet wordt verlangd. Ook kunnen leidinggevenden de werkdruk verlagen door scherper te kijken naar de opdrachten die zij hun team geven. Zijn alle ideeën en verzoeken echt nodig?

De werkgroep adviseert het college van bestuur om de indeling van het academisch jaar opnieuw te bekijken. Behoort een extra onderwijsvrije week tussen periode een en twee tot de mogelijkheden? Kan het aantal toetsmomenten omlaag? Dat verlaagt ook de werkdruk. En wat te denken van een korter academische jaar, zoals in de buurlanden?

De app- en mailafspraken vindt Raymond Luja, hoogleraar belastingrecht en u-raadslid namens het wetenschappelijk personeel, het proberen waard. Ook zo’n korter jaar is een goed idee, vindt hij. “Maar er moet wel gekeken worden naar het hele onderwijssysteem. In Duitsland bijvoorbeeld duurt een rechtenopleiding vijf jaar. Bij ons vier. De inhoud moet wel in die vier jaren passen.”

’s Avonds en in het weekend geen e-mail en appjes meer
pexels-andrea-piacquadio-3790848
Auteur: Yuri Meesen

Andrea Piacquadio via Pexels

Categoriëen: Nieuws
Tags: werkdruk,rust

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.