Op wie ga je stemmen?

26-02-2021

“Doen jullie iets met de Tweede Kamerverkiezingen?” “Zou het niet leuk zijn om een alumnus te interviewen die probeert een Kamerzetel te bemachtigen?” De afgelopen weken ontvingen we enkele van deze mailtjes. Leuk idee? Ja, ware het niet dat wij geen enkele politieke partij willen bevoordelen en dat doe je als je slechts verkiesbare mensen - oud-UM’ers - van twee of drie partijen een podium geeft.

Maar waarom hebben jullie dan ‘posters’ van politieke partijen op observantonline.nl staan, klonk het deze week. Wie onze homepage bezoekt ziet aan de rechterkant kleine advertenties staan en op dit moment zijn dat banners (zo heten ze in vakjargon) van politieke partijen. Kortom: ze betalen voor die plek. Onze schoorsteen moet ook roken.

Wat doet de redactie dan wel in aanloop naar de verkiezingen? Vorige week plaatsten we onder andere het artikel Hoe stemden de politieke partijen over hoger onderwijs?. Kwamen ze hun verkiezingsbeloften na? Welke moties - over bijvoorbeeld de basisbeurs, het taalbeleid, instroom buitenlandse studenten, bindend studieadvies, studieschuld, harde of zachte knip - kregen steun, en welke niet?

Ook staat er sinds donderdag 25 februari een peiling online waarin we medewerkers en studenten vragen naar hun politieke voorkeuren. Op wie stem jij half maart? En welke thema’s spelen een belangrijke rol in het stemhokje? Is dat onderwijs, of toch eerder klimaat, Europa, vluchtelingen, dierenwelzijn, economie of cultuur en kunst? Wij horen het graag.

Ook bij enkele zusterbladen komt de peiling online. Wij hopen vlak voor de verkiezingen niet alleen een artikel over het stemgedrag aan de Universiteit Maastricht te plaatsen, maar deze uitslag ook te kunnen vergelijken met die bij een aantal universiteiten in het land.

Voor wie zich zorgen maakt over de privacy: alle antwoorden blijven anoniem en worden vertrouwelijk verwerkt. We vragen wel of jij je keuze wil toelichten in een kort interview; dat zou het artikel interessanter maken. Uiteraard is dat niet verplicht, maar wie daaraan wil meewerken kan naam, telefoonnummer en/of mailadres achterlaten zodat wij je kunnen benaderen.

Na plaatsing van het artikel worden de data vernietigd.

Aarzel dan ook niet en laat van je horen.

 

Op wie ga je stemmen?
redactioneel
Auteur: Riki Janssen

Simone Golob

Tags: verkiezingen,redactioneel,Tweede Kamer

Voeg reactie toe

privacy link