Niet iedereen blij met rust en recuperatie-plannen

Niet iedereen blij met rust en recuperatie-plannen

16-03-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Het voornemen van het college van bestuur om meer rust en hersteltijd in te bouwen en zo de werkdruk te verlagen, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen, liet rector Rianne Letschert zich afgelopen week ontvallen tijdens een commissievergadering van de universiteitsraad. Zij kreeg instemmende maar ook bijzonder onaardige, nare (“nasty”) reacties.

Voor Kerst 2020 ging de UM vier dagen eerder dicht om de medewerkers extra rust en hersteltijd te gunnen. Deze vrije dagen – geen extra vrije dagen, medewerkers moesten verlof opnemen – bevielen zo goed dat het college van bestuur een werkgroep liet kijken naar meer van dit soort rustpunten in het academisch jaar. Vaste verlofmomenten blijken moeilijk te organiseren, maar wat wel kan zijn structurele afspraken over app- en mailgedrag in de avonden en weekeinde of het voorbereiden van vergaderingen buiten de normale werktijd. Ook adviseert de werkgroep om opnieuw de indeling van het academische jaar onder de loep te nemen.

Wat betreft het mail- en appverkeer: hier ligt een belangrijke taak voor leidinggevenden. Zij moeten een cultuur creëren waarin werken in de vrije tijd, of het nu gaat om het beantwoorden van een appje of het lezen van stukken, niet wordt verlangd.

Al die plannen vallen niet bij iedereen in goede aarde, liet de rector weten tijdens de behandeling van de notulen. Ze kreeg positieve reacties, maar ook ronduit negatieve. U-raadslid Mark Govers (wetenschappelijk personeel) kon zich daar wel iets bij voorstellen: “Je komt aan de vrijheid van academici.” Maar gaat het dáárover, vroeg Letschert zich hardop af. Om samen met Govers te concluderen dat dit niet de academische vrijheid, maar de “autonomie” van wetenschappers raakt.

“Ik vind dat er niets mis is met mails in het weekend en avond, zolang je maar niet de druk voelt om ze meteen te beantwoorden”, zei raadslid Maarten van Wesel (ondersteunend personeel, obp). “Dat laatste is lastig”, vond de rector, “als je leidinggevende die mail stuurt en iedereen reageert, dan moet jij de vrijheid voelen om niet te antwoorden.”  Raadslid Pia Harbers (obp) lost dat op door “een bericht te sturen als het mij schikt maar eronder te zetten dat ik geen antwoord in de avond of het weekeinde verwacht.”

Auteur: Riki Janssen

Foto: Mylene2401 from Pixabay

Categoriëen: Nieuws,
Tags: werkdruk,U-raad,rust,herstel

Reacties

Nico Rasters

Wat is "werkdruk"? Volgens de inspectie SZW: "Werkdruk ontstaat als een werknemer niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt." https://www.inspectieszw.nl/onderwerpen/werkdruk

De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om een aantal zaken uit te zoeken en te regelen. Ik laat even in het midden of dat bij de UM ook is gebeurd.

Met een vakantieperiode los je de werkdruk niet op. Het gaat er juist om dat je door het management wordt gefaciliteerd om vakantie op te KUNNEN nemen, en die stap is hier overgeslagen.

"Minder eisen stellen" zou wel een mogelijke oplossing kunnen zijn. Of ervoor zorgen dat je medewerkers wel aan de eisen kunnen voldoen. Dan denk ik aan "de juiste persoon op de juiste plek", maar ook aan trainingen. En daarnaast is er dan nog "automatisering", maar bij de UM heeft dat tot nu toe enkel meer werk en stress opgeleverd.
Wellicht dat sommige medewerkers ook gebaat zouden zijn bij een assertiviteitstraining. Nee is ook een goed antwoord.

Ik zie in ieder geval uit naar de Risico-inventarisatie & -evaluatie.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.