Natuurkundige Stefan Hild sleept advanced ERC-grant binnen

Steeds meer concurrentie om Europese onderzoeksbeurzen

22-04-2021

NEDERLAND/MAASTRICHT. Slechts één op de twaalf aanvragers van een prestigieuze advanced grant bij de Europese Onderzoeksraad was in 2020 succesvol. Maar Nederland scoort weer goed: het sleept 17 van de 209 beurzen in de wacht. De Duitse natuurkundige Stefan Hild, verbonden aan de Maastrichtse faculteit Science and Engineering, is een van de gelukkigen. 

Met 17 toekenningen doet Nederland het als vanouds goed. Het moet alleen grote landen als het Verenigd Koninkrijk (51 beurzen), Duitsland (40) en Frankrijk (22) voor laten gaan. Opmerkelijk is de comeback van het VK, dat in 2019 maar 34 beurzen bemachtigde. Dat werd toen in verband gebracht met de Brexit. Waarschijnlijk doet het Verenigd Koninkrijk dit jaar weer mee met het Europese beurzenprogramma.

Maastricht
Van de Nederlandse onderzoeksinstellingen is de Universiteit Leiden het succesvolst met maar liefst 5 toekenningen. De universiteiten van Delft, Eindhoven en Utrecht ontvangen ieder 2 beurzen. De Universiteit Maastricht heeft er een: voor prof. Stefan Hild van de faculteit Science and Engineering. In een eerder interview met Observant zei hij voor Maastricht te hebben gekozen (meer universiteiten wilden hem graag in dienst) vanwege de “unieke kans” om het testcentrum ETpathfinder op poten te zetten, om nieuwe ideeën en toepassingen te testen voor de toekomstige generatie zwaartekrachtdetectoren, zoals de Einstein Telescoop. 

Slaagkans omlaag
Voorzitter Jean-Pierre Bourguignon van de Europese Onderzoeksraad maakt zich zorgen. Van de 2.678 wetenschappers die een aanvraag deden konden er dit keer maar 209 worden blijgemaakt met een onderzoekbeurs die kan oplopen tot 2,5 miljoen euro.

Daarmee zakt de slaagkans van 10,8 procent in 2018 en krap 10 procent in 2019 naar 8 procent nu. “Veel uitstekende onderzoekers met vernieuwende ideeën voldeden aan de norm, maar werden niet gefinancierd”, schrijft Bourguignon. Hij hoopt dat hun beursaanvragen alsnog zullen worden gehonoreerd door nationale wetenschapsfinanciers.

HOP/WD

 

Instelling

 

 

Toekenningen

Universiteit Leiden

 

5

TU Delft

   

2

TU Eindhoven

 

2

Universiteit Utrecht

 

2

Universiteit van Amsterdam

1

Universiteit Maastricht

1

Erasmus MC

 

1

Leiden UMC

 

1

KNAW

   

1

NWO

 

 

1

Totaal

   

17

 

Natuurkundige Stefan Hild sleept advanced ERC-grant binnen
hild
Auteur: Redactie

Joey Roberts 

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: einstein telescoop,fse,zwaartekrachtgolven,ercgrant,advanced,hild,etpathfinder

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.