UM-toiletten worden inclusiever

UM-toiletten worden inclusiever

Meer genderneutrale toiletten en mogelijkheden om de baby te verschonen

18-05-2021

MAASTRICHT. De toiletten in de gebouwen van de Universiteit Maastricht krijgen een update. Ruimtes met alleen wc-hokjes – dus geen urinoirs – krijgen een ‘alle-genders’- label. Ook verdwijnt de naam ‘invalidentoilet’, dat wordt voortaan ‘toegankelijk toilet’ genoemd. Tot slot krijgen acht ruimtes, verspreid over de gebouwen, een luiertafel.

Daartoe heeft het college van bestuur besloten op advies van het Diversity & Inclusivity Office. Ongeveer 4 procent van de bevolking identificeert zich niet met traditionele genderrollen als man en vrouw, schrijft het D&I Office in een memo. Vertaald naar de UM komt dat neer op duizend studenten en medewerkers. Er hoeft geen verbouwing plaats te vinden om de toiletten genderneutraal te maken. De geschikte toiletten krijgen simpelweg een ander naambordje en logo. Daarnaast blijven er mannen- en vrouwenwc’s bestaan.

Het D&I Office hoopt dat met deze verandering, en ook de naamswijziging van het invalidentoilet, het minder stigmatiserend werkt om deze ruimtes te bezoeken. Het toevoegen van de luiertafels is in het kader van het UM Cares-project, dat de universiteit ‘familievriendelijker’ wil maken. De veranderingen gaan ruim 6000 euro kosten en worden gefinancierd vanuit het budget van het D&I Office.