Huurders ‘containerwoningen’ nog in ongewisse

Huurders ‘containerwoningen’ nog in ongewisse

De Raad van State buigt zich momenteel over het conflict tussen de gemeente en de verhuurder.

01-06-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Voor de huurders van de prefab-studentenwoningen aan de Salernolaan in Randwyck is er nog steeds geen duidelijkheid over de status van hun woonruimte en of daar het recht op huursubsidie aan verbonden blijft. De Raad van State buigt zich momenteel over het conflict tussen de gemeente en de verhuurder. Pas als die uitspraak er ligt, zijn eventuele consequenties duidelijk.

Er is al maandenlang juridisch gesteggel tussen de gemeente en Studentenhuisvesting Maastricht BV, de firma achter de 252 prefab-studentenwoningen in Randwyck, die daar vorige zomer zijn neergezet. Mogen die überhaupt worden verhuurd als zelfstandige woonruimte, of zijn op die locatie volgens het bestemmingsplan alleen kamers toegestaan? In de jongste rechtszaak bij de rechtbank Limburg, in april, over het bestemmingsplan, kreeg de gemeente gelijk. In een eerdere zaak, over losse kookplaten en afzuigkappen, had Studentenhuisvesting Maastricht BV het bij het juiste eind volgens de rechter.

Voor de huurders blijft de situatie onzeker. Zo’n tachtig tot honderd kamers zijn bezet, vertelde Maurice Evers, hoofd studentenhuisvesting van de UM, in april aan de universiteitsraad. Zij huren er nu een woning voor 427 euro (exclusief ruim 200 euro aan servicekosten, stofferings- en meubileringskosten en een onderhoudsabonnement) met een eigen kookplaat, afzuigkap en eigen badkamer. Daarnaast zijn er ook gezamenlijke ruimtes. Omdat het om een zelfstandige woning gaat, kunnen de studenten, mits ze onvoldoende inkomen hebben, huursubsidie aanvragen bij de Belastingdienst.

Het Huurteam Zuid-Limburg, gelieerd aan de Universiteit Maastricht, staat de bewoners bij, maar wacht de uitspraak van de Raad van State af. Peter Broekmans, directeur van Studentenhuisvesting Maastricht, stelde in april in een brief aan de Maastrichtse gemeenteraadsleden dat “de 252 kamers zijn gebouwd met inachtneming van alle wet- en regelgeving”.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Joey Roberts

Tags: gemeente,student&stad,studentenhuisvesting,containerwoningen,randwyck,units,prefab,conflict

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.