Durven, vooral niet bang zijn

Durven, vooral niet bang zijn

Ontdek dat tekenen net als schrijven soms een “cruel, torturous exercise” is

18-06-2021

Mijn tekenles is weer begonnen, buiten in de tuin van juf en kunstenares Sandra. Het werd tijd, want zo rond kerst raakte ik iedere discipline kwijt en sindsdien heb ik geen potlood of kwast aangeraakt. Deze week, nadat ik blijkbaar gefrustreerd zat te zuchten over zoveel onkunde - Waarom is kijken zo moeilijk? Waarom teken ik niet gewoon wat ik zie? Zal ik ooit het niveau van mijn ervaren mede-tekenleerlingen halen? - was het tijd om het tuinhekje met daarachter een oud hok van golfplaten (de tekenopdracht) even te laten voor wat het was.  De juf vertelde over lijnen, creativiteit, en durven. Vooral durven, niet bang zijn om fouten te maken, dan komt er ruimte en creativiteit. Verder is het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Gek genoeg is dat precies wat we onze studenten van de summerschoolcursus Journalistiek en Effectief Schrijven vertellen: niet bang zijn, fouten maken mag, nee, moet zelfs, daar leer je vaak het meeste van. En gewoon beginnen, tikken maar, geen omtrekkende bewegingen maken.

Die omtrekkende bewegingen maakt scheidend columnist Mark Kawakami blijkbaar als hij de deadline ziet naderen. Een biertje, ter inspiratie werk van anderen lezen, en dan bedenken dat alles al gezegd is. Hij vindt schrijven “een struggle”, schrijft hij in zijn afscheidscolumn, iedere keer weer. De helft van de tijd weet hij niet wat hij moet schrijven, de andere helft weet hij niet hoe hij moet verwoorden wat hij wil zeggen.

We hebben van dat gevecht nooit iets gemerkt.  Zoals je aan een goed schilderij niet kunt zien hoeveel bloed, zweet en tranen het heeft gekost. En aan een goed artikel net zomin. Zo zag je het niet aan zijn columns. Hij durft, schrijft over wat hij ziet en vindt. Zoals een goeie columnist betaamt.

Het ga je goed Mark, ga genieten van het, zoals jij het omschrijft, “leven in de echte wereld”. En als je tijd hebt, ga mee naar mijn tekenles en ontdek dat tekenen net als schrijven soms een “cruel, torturous exercise” is. Maar staat het verhaal eenmaal op papier of doek, dan is dat net zo mooi als het leven in de echte wereld.

Auteur: Riki Janssen
Categoriëen: Columns en opinie
Tags: redactioneel,kawakami

Reacties

Mark

Now painting sounds like a lot of fun! But maybe it's the pressure we put on ourselves that makes the process harder than it has to be. Thanks for your kind words Riki ❤️

Voeg reactie toe

privacy link