Rubicon-beurs voor twee UM’ers

Rubicon-beurs voor twee UM’ers

Alleen het coronavirus kan nog roet in het eten gooien

21-06-2021

NEDERLAND/MAASTRICHT. Normaal ontvangen ongeveer zestig wetenschappers, in drie rondes per jaar, Rubiconbeurzen van onderzoeksfinancier NWO, maar vorig jaar liep alles anders. Nu hebben 31 pas gepromoveerde onderzoekers (van de 94 in totaal) een Rubicon-beurs gekregen, uit twee rondes tegelijk.

Twee van hen zijn Maastrichtenaren. Stepan Denisov zal aan de Universiteit van Oxford onderzoek doen naar eiwitten die teken aanmaken. Die eiwitten kunnen misschien helpen om levensbedreigende ontstekingen bij aderverkalking te behandelen. De andere gelauwerde, Chris McCrum, gaat naar de Katholieke Universiteit Leuven om vallen bij ouderen (met Parkinson) te bestuderen. Hiervoor probeert hij te achterhalen wat er precies in de hersenen gebeurt.

Alleen het coronavirus kan nog roet in het eten gooien. Ze vertrekken pas als de kust veilig is, meldt NWO. In steeds meer landen lijkt het coronavirus onder controle, maar er kunnen nieuwe varianten opduiken.

De Rubicon-beurzen - een opstapje naar de felbegeerde Veni-, Vidi- en Vici-beurzen - bestaan sinds 2005. Hiermee bouwen jonge Nederlandse wetenschappers een netwerk op waar ze de rest van hun wetenschappelijke carrière iets aan hebben.

HOP/MT


 

Toekenningen Rubicon:

Leiden

5

UvA Amsterdam

4

Groningen

3

TU Delft

2

Radboud Nijmegen

2

AMC

2

Maastricht University

2

Twente

2

Erasmus Rotterdam

2

LUMC

2

Utrecht

2

VU Amsterdam

1

AMOLF

1

Uni Carlos III Madrid 

1