Hollen en rennen richting vakantie

Hollen en rennen richting vakantie

We gaan bijkomen van het meest bizarre jaar in de geschiedenis van Observant

25-06-2021

Er liggen overal lijstjes op mijn bureau, soms, als ik door de bomen het bos niet meer zie, schoon ik ze op en kijk wat per se af moet. De vakantie komt eraan, en zoals ieder jaar is het hollen en rennen voor de hele redactie.

Artikelen schrijven voor de laatste week (allen), voorbereiden van de nieuwe serie over de eerste generatie studenten (WD), het organiseren van een ludiek evenement tijdens de Inkom (CF). (Benieuwd? Kom naar onze kraam op de Markt op 16 augustus en laat u verrassen.) De eerste portretjes van de aankomende eerstejaars in elkaar zetten zodat ze straks mee kunnen met de Inkom-nieuwsbrief (YM). Het rooster voor de columnisten maken (MJ), interviews met onderzoekers plannen (MT). En dit is nog maar een kleine greep uit onze agenda’s.

Zelf interviewde ik de afgelopen twee weken zo’n twaalf mensen van binnen en buiten de UM over collegevoorzitter Martin Paul. Wat voor man is het? Wat heeft hij voor de universiteit betekend? Hij is een Duitser, was dat een voordeel? Of zag hij bepaalde ongeschreven regels in de Nederlandse cultuur over het hoofd? Ik schreef een half schriftje vol en laat al die antwoorden - nee, die geef ik nog niet prijs - nu bezinken. Uiteindelijk dienen ze als achtergrond voor het afscheidsinterview dat voor september gepland staat.

Zo dadelijk de laatste redactievergadering van dit academisch jaar. Via zoom. Na de zomer doen we dat weer ouderwets op de redactie. IJs en weder dienende. Daarna, tussen twee interviews door, de korte interviewfragmenten bekijken die we tijdens de summerschoolcursus gaan gebruiken (Twan Huys met Sywert van Lienden in Buitenhof kunnen we niet laten liggen natuurlijk), en het mailtje lezen dat gaat over de bestelling van kerstbomen en -ballen voor de verschillende UM-gebouwen. Lekker op tijd, dat weet de afzender ook: “De zomer is nog maar net 2 dagen oud …”

En dan volgt de laatste vergadering van de universiteitsraad van dit jaar. Die begint een half uur (van 15.30 tot 19.00) eerder omdat de agenda propvol zit.  Ook daar zijn ze zoals altijd in juni bezig met een eindspurt. We verwachten dat die lange zit nog een paar nieuwsberichten gaat opleveren, die staan voor morgen gepland.

Stressen, ja, voor ons allemaal. Maar als we straks de deur van Observant figuurlijk achter ons dicht doen, is dat snel vergeten. We gaan bijkomen van het meest bizarre jaar in de Observantgeschiedenis, een jaar zonder papieren krant. Na de zomer komt die terug. We verheugen ons erop.

Een mooie vakantie gewenst!