Laat alleen gevaccineerde studenten naar binnen

Laat alleen gevaccineerde studenten naar binnen

"Discussie over vaccins mag de veiligheid in de onderwijsruimte niet in de weg staan"

13-08-2021 · Opinie

Kwalitatief goed onderwijs is per definitie veilig onderwijs. En daarom moeten alleen ingeënte studenten en docenten toegelaten worden tot de onderwijsruimten. De rest volgt online onderwijs. Dat vindt Bart Verspagen, hoogleraar bij de School of Business and Economics.

De VSNU en haar leden zijn er nogal stellig over: in het nieuwe collegejaar moet het onderwijs op de “normale” manier hervat worden, dus in de collegezaal of onderwijsruimte. Testen voor toegang, vragen om vaccinaties, anderhalve meter afstand, het is allemaal niet werkbaar voor de kwaliteit die de universiteiten willen bieden.

Kwalitatief goed onderwijs is veilig onderwijs, zowel voor studenten als voor docenten. Veel is nog steeds onzeker rond de verspreiding van het virus, maar het positieve effect van vaccinatie valt (wetenschappelijk) niet te ontkennen. Daarom is het verstandig om van alle deelnemers aan het onderwijs een vaccinatie te eisen. Studenten die weigeren, zou de toegang tot de onderwijsruimten (of collegezalen) ontzegd moeten worden. Deze studenten blijven dan online onderwijs volgen. Docenten die zich niet laten vaccineren, kunnen zich achter de schermen nuttig maken.

Ook in de universitaire gemeenschap zullen er anti-vaxxers zijn, en in de geest van de academie zullen we dat debat moeten voeren. Maar met minder dan een paar weken tot de eerste onderwijsgroep mag die discussie de veiligheid in de onderwijsruimte niet in de weg staan. Helaas is er aan de UM weinig discussie mogelijk. De redactie van Observant is op vakantie (tot 16 augustus, red.), en de opiniepagina is dientengevolge gesloten. De website van de UM (en van de VSNU) is eenrichtingsverkeer, en meldt alleen dat vaccinatie optioneel is. Net als in 2020 genieten we weer van een zorgeloze zomer.

Bart Verspagen, hoogleraar bij de School of Business and Economics

 

Auteur: Redactie

Illustratie: Pixabay

Tags: corona,veilig onderwijs,vaccins,onlineonderwijs,opinie

Reacties

Marjan Peeters

In grote lijnen eens, ik heb de voorkeur een iets andere variant om veiligheid te waarborgen, namelijk dat de werkgroepen standaard ook online aangeboden zouden moeten worden (dus fysiek laten plaatsvinden mét een livestream). Bied je dat niet aan, dan lijkt er een groter risico dat studenten met klachten en / of zonder zelftest toch naar de werkgroepen komen.... om geen onderwijs te missen. Docenten die redenen hebben om zichzelf te (moeten) beschermen kunnen het onderwijs dan online verzorgen. Testen voor toegang zou ook wenselijk zijn, waarbij je dan ook online moet aanhouden om onderwijs te kunnen blijven bieden voor degenen die thuis moeten blijven...
Het is bijzonder dat juist universiteiten / VSNU - boegbeelden van de wetenschap - het wetenschappelijk OMT advies niet serieuzer willen volgen door meer veiligere opties te bekijken en aan te bieden.

Cas Giepmans

Oneens. Als de kwaliteit van online onderwijs (en de ervaring zelf) nou gelijk stond aan die van onderwijs op locatie, dan viel hier nog iets van te zeggen. Dat staat het niet. Waarom niet: iedereen die naar de campus wilt komen voor colleges, labs en andere zaken is vrij om dit te doen. Als je behoort tot een van de COVID-19 risicogroepen (of als je je gewoon niet veilig voelt buiten de deur) dan moet er fatsoenlijk online onderwijs beschikbaar zijn, voor zowel studenten als onderwijzers.

Bovendien, kiezen ongevaccineerden er niet zélf voor zich niet te laten vaccineren en daarmee de risico's accepteren? Wie ben jij om te zeggen dat mensen niet meer mee mogen doen aan het universitaire leven voor hun eigen bestwil? Laat mensen alsjeblieft gewoon zelf die keuzes maken, dat wordt ondertussen al lang verwacht van ons (ik ben ook een student). Je bent hun papa niet...

Thomas Ziesemer

EENS met Bart. Sterker nog, met de delta variant is de bescherming van Pfizer van 95% naar 64% of zelfs nar 39% gegaan. DIE VAN AstraZeneca was nooit hoger dan 64%. DE DELTA variant is veel besmettelijker dan de eerdere. De docenten worden dus met grote kans de ziekte in gestuurd. Daar gaan ook de vakbonden niet over, het is gewoon onrecht. Als de docent ziek wordt moet die in quarataene en online doorgaan, als die na het zh moet dan ...?. Wat is men van plan met de kans op hoge studieuitval? De les van scholen is dat men met corona toch na de les komt. ONLINEonderwijs voorkomt dit. De studenten lijden er niet onder, wel onder restricties voor en na de les. Enige nuancering lijkt wel op zijn plaats. Prioriteit moet weer bij gezondheid komen te liggen, anders werkt het niet.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.