Buitenlandse studenten weer slachtoffer van kamerfraude

Buitenlandse studenten weer slachtoffer van kamerfraude

Aangeboden: prachtige kamer aan Maastrichtse gracht

23-08-2021 · Nieuws

Het is elk jaar raak: buitenlandse studenten tekenen online een huurcontract en ontdekken in Maastricht dat de kamer niet bestaat. Ook in de afgelopen weken heeft de politie weer meerdere meldingen ontvangen. Op Facebook staat nu een waarschuwing.

De politie maant buitenlandse studenten om geen geld over te maken voordat ze de kamer met eigen ogen hebben gezien. Hoeveel studenten gedupeerd zijn, is niet duidelijk.

In voorgaande jaren waren steeds tien à vijftien studenten de klos, zegt Maurice Evers, hoofd van Maastricht Housing. “Dat is het topje van de ijsberg. In andere studentensteden concluderen housing-medewerkers dat ook.” 

Wat te doen? “In de nieuwsbrief van het Studenten Service Centrum waarschuwen we alle aanmelders voor nepkamers, maar niet iedereen leest alles, ze worden natuurlijk ook doodgebombardeerd met informatie. En laten we realistisch zijn: je zult altijd oplichters hebben en studenten die erin trappen.”

Ze schrijven zich in op kamerverhuursites en krijgen daarna een aanbod. Vervolgens dienen ze een voorschot over te maken en horen ze niets meer.

Evers: “Je mag hopen dat bij de meeste studenten de alarmbellen afgaan als ze geld moeten overmaken naar een niet-Nederlandse rekening. Check ook even op Google waar de kamer precies ligt. Soms blijkt het een industrieterrein, en dan weet je ook al genoeg. Maar controleer ook wie de eigenaar is.”

In Engeland gaat de borg niet meer naar de verhuurder, maar naar een onafhankelijke instantie, zegt Evers. “Dat scheelt en is misschien iets waar we in Nederland over kunnen nadenken.”

Lees hier een eerder interview met gedupeerde studenten.

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: kamers,studentenhuisvesting,fraude,oplichters,maastrichthousing

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.