Een bank vol mozaïeksteentjes als beginpunt van een collegiale wandeling

Een bank vol mozaïeksteentjes als beginpunt van een collegiale wandeling

Route van 5 km door Randwyck moet mensen aansporen een blokje om te gaan

24-08-2021

Een kleurrijke bank, versierd met mozaïeksteentjes. Dat wordt het beginpunt van UM Strolls: een wandelroute door Randwyck die studenten en medewerkers moet aansporen om vaker een blokje om te gaan. De bank wordt door studenten en Maastrichtenaren beplakt met de steentjes tijdens de facultaire introductie van de Faculty of Health Medicine and Life Sciences (FHML).

Het idee voor zowel de wandeling als de bank – die de ‘social sofa’ genoemd gaat worden - komt van geneeskundestudent Matthijs Bosveld. “We willen mensen met elkaar verbinden. Wandelen is goed voor de gezondheid en voor de onderlinge samenwerking. Het liefst zou ik ook een wandelroute in de binnenstad uitzetten, die deels overlapt met die in Randwyck. Als je dan een overleg hebt met een collega in Randwyck kun je bijvoorbeeld zeggen: in plaats van in een kamer te zitten, wandelen we allebei naar een punt toe en vanuit daar samen verder.”

Het college van bestuur stelde voor om in Randwyck te beginnen, omdat daar sowieso het gebied rondom de universiteitsgebouwen wordt aangepast en verbouwd. De bank komt naast het pand aan de Universiteitssingel 40 en vormt het startpunt van de wandeling. “Daar wilden we een eyecatcher voor. Het ontwerp van het mozaïek is geïnspireerd op de studentenorganisaties van Randwyck. Ze hebben allemaal een eigen kleur en ook de vormen van hun logo’s zijn erin verwerkt.”

De bank wordt de komende weken door de studenten zelf beplakt. “Tijdens de facultaire introductie gaan we er iedere dag mee aan de slag. Eerstejaars mogen meedoen en we vragen ook Maastrichtenaren, te beginnen met mensen die betrokken zijn bij Mens Achter de Patiënt (een organisatie, mede opgericht door Bosveld, waar gezondheidszorgstudenten tijdens gesprekken met patiënten inzicht krijgen in hun ziekte, red.). Het schijnt ongeveer 150 uur te kosten om de bank helemaal af te maken, we hopen dat we eind september zo ver zijn.”

Dan kan ook de UM Strolls-route gelanceerd worden. Mensen kunnen die via een QR-code op een poster downloaden. De route is ongeveer 5 kilometer lang en gaat langs alle gebouwen op de Health Campus in Randwyck.

Klik hier voor een kaart van de wandelroute. 

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: umstrolls,socialsofa,fhml,randwyck,herinrichting

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.