Nauwelijks kamernood verwacht in Maastricht

Vraag naar woonruimtes terug op oude niveau

30-08-2021 · Nieuws

Na een coronajaar vol leegstand, is de vraag naar studentenkamers weer terug op het niveau van voor de crisis. Waar in sommige steden de kamernood hoog oploopt, zal eind september het overgrote deel van de kamerzoekenden in Maastricht een plekje hebben gevonden, verwacht Maurice Evers, hoofd van Maastricht Housing.

Evers ziet momenteel een vergelijkbare drukte als in 2019. “Toen zagen we dat, na de gebruikelijke piek in de zomermaanden, de vraag naar kamers redelijk snel afnam na de start van het collegejaar. Dit jaar voorzien wij bij Maastricht Housing (het huisvestingsbureau van de Universiteit Maastricht, red.) eenzelfde scenario. Mocht het aantal kamerzoekenden onverhoopt toch hoog blijven, dan denken we aan tijdelijke oplossingen, zoals het inrichten van sporthallen als slaapzalen.”

Anders dan normaal is dat nu, dankzij de terugkeer naar fysiek onderwijs, ook veel ouderejaars op zoek zijn naar een woonruimte. “Dat zijn voornamelijk studenten die vorig jaar, vanwege het afstandsonderwijs, besloten niet naar Maastricht te verhuizen”, zegt Evers. “De leegstand die dat toen opleverde, helpt nu de extra vraag naar woonruimtes op te vangen. Ook maken buitenlandse bachelor- en masterstudenten gretig gebruik van de mogelijkheid om in het UM Guesthouse te verblijven, die normaal gesproken alleen bedoeld is voor uitwisselingsstudenten. Van die laatste groep zijn er zoals verwacht veel minder, want door corona zijn veel programma’s geannuleerd.”

Daarmee lijkt Maastricht wederom de reputatie waar te maken van een studentenstad met een relatief ontspannen woningmarkt. In sommige andere steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, is de kamernood traditioneel een stuk hoger. In Enschede is de situatie op dit moment zo nijpend dat de Universiteit Twente buitenlandse EU-studenten zonder woonruimte adviseert thuis te blijven en zelfs de studiekeuze te heroverwegen, zo meldt Tubantia.

Hoewel de UM buitenlandse studenten wel waarschuwt dat de wachttijd voor een kamer tot meer dan een maand kan oplopen, blijven Enschedese toestanden voorlopig uit zicht. “Zeker voor een universiteit met een internationaal karakter levert het gezichtsverlies op wanneer buitenlandse studenten geen woonplek vinden”, zegt Evers. “Daarom houden we de situatie ieder jaar goed in de gaten.”

Zo heeft de UM met de gemeente afgesproken dat er voorlopig ieder jaar 485 nieuwe studentenkamers bij komen in Maastricht, om de groeiende instroom van studenten op te vangen. Al biedt dit geen garanties. Evers: “In de coronatijd hebben veel bouwprojecten vertraging opgelopen. Daardoor is er in het afgelopen jaar maar ongeveer de helft van de geplande woningen opgeleverd. We moeten dus blijven opletten.”

Nauwelijks kamernood verwacht in Maastricht

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: huisvesting,kamerverhuur,kamernood,woningtekort,studentenkamers,guesthouse,maastrichthousing,corona,housing

Reacties

Addy Visschers

Who is interested in a room in Schinnen, about 20 km from Maastricht. Your own kitchen, toilet en shower. Give a message.

Doris

Dit artikel sluit absoluut niet aan bij wat wij zien gebeuren en horen momenteel. Wat heb je aan een plek eind september als je nú dakloos bent? Ja, logisch dat die groep dan alweer weg is...

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.