Het probleem dat Nederlands heet

Het probleem dat Nederlands heet

Vraagje: op welk vak scoren vwo-leerlingen het slechtste bij de centraal schriftelijke eindexamens?

31-08-2021 · Medewerkerscolumn

Vraagje: op welk vak scoren vwo-leerlingen het slechtste bij de centraal schriftelijke eindexamens? Neen, niet snel verder lezen en kijken waar ik het antwoord verklap. Waag een educated guess. Of leg de vraag eens voor aan vrienden of familie. Natuurkunde, scheikunde? Fout! Wiskunde A of B misschien? Integendeel, dat zijn juist de toppers, samen met Engels.

Nog niet zo lang geleden – ik bouw de spanning nog even op – merkte een rector magnificus (niet de onze, hoor) op ervan uit te gaan dat studenten die van het vwo komen het Nederlands goed genoeg beheersen. Mogelijk. Maar dat is geen zekerheidje. Want met een schamele 6,2 viel de twijfelachtige eer van het laagste gemiddelde cijfer te beurt aan het eindexamen …..tromgeroffel…. Nederlands. En het is nog erger: zo’n 1 op de 4 vwo’ers haalde in 2019 (in 2020 gooide corona roet in exameneten) een onvoldoende voor het schriftelijk eindexamen Nederlands. Er is geen vak waar vwo-leerlingen de laatste eindexamens zo slecht scoorden, hoewel het met ondermeer een vak als Duits niet veel beter was gesteld.

Dramatisch is een groot woord, vrolijk stemt het niet. De lage score is niet iets van vandaag of gisteren. Het gemiddelde cijfer en het percentage onvoldoendes bij het eindexamen Nederlands schommelen al jaren rond hetzelfde bedenkelijke niveau. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Misschien zit het hem in het examen, misschien ook niet. In elk geval klinkt al jaren kritiek op het eindexamen Nederlands. Zo kwam ik kwalificaties tegen als ‘gedrocht’ en ‘zaaddodend examen’; dat laatste maakt trouwens wel nieuwsgierig met welke verwachtingen diegene het examen heeft bekeken.  

Het goede nieuws: er lijken veranderingen op stapel te staan. Zo zou het examen volgens kenners ‘meer inhoud’ (?) moeten krijgen en nog meer gericht moeten zijn op begrip en inzicht. Prachtig, daarmee kun je het moeilijk oneens zijn. Het is nog wel spannend of zulke aanpassingen tot betere of nog mindere resultaten leiden. Ik hoop het eerste, want anders hebben we echt een probleem.

Sander Jansen, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit

Auteur: Redactie

Foto: archief Sander Jansen

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: sanderjansen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.