Geen besmettingsgolf na de Inkom

Geen besmettingsgolf na de Inkom

Wel nieuwe clusters van infecties verwacht

31-08-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. De Inkom heeft niet geleid tot een stortvloed aan nieuwe coronabesmettingen. Dat concludeert de GGD Zuid-Limburg naar aanleiding van het aantal studenten dat zich in de afgelopen twee weken heeft gemeld met gezondheidsklachten. 

Om de vinger aan de pols te houden had de GGD eerstejaars opgeroepen om zich vijf dagen na de Inkom te laten testen. Van de drieduizend nieuwkomers hebben circa vijftig daaraan gehoor gegeven. “Dat is weinig”, zegt Christian Hoebe, Maastrichts hoogleraar infectieziekten en lid van het OMT. “Veel studenten gebruiken de gratis zelftesten en komen alleen bij een positieve uitslag naar de GGD. Maar als we de vijftig eerstejaars combineren met degenen die op eigen houtje naar de teststraat zijn gekomen, kunnen we ons toch een beeld vormen.”

In totaal blijkt de GGD in de afgelopen twee weken vijftien UM-studenten met covid-19 te hebben geregistreerd. “En dat is heel weinig”, zegt Hoebe. “Je kunt dan ook stellen dat de voorzorgsmaatregelen tijdens de Inkom hebben gewerkt.”

Nu de universiteit de draad weer heeft opgepakt, verwacht hij dat er in Maastricht besmettingshaarden oftewel clusters zullen opduiken. “Dat kan in studentenverenigingen gebeuren, maar ook als gevolg van huisfeesten. Het aantal besmettingen is in de leeftijdsgroep van 19 en 25 jaar het hoogst. In Zuid-Limburg telt de GGD elke week zo’n negentig positieve gevallen.”

Toch staat Hoebe volledig achter de opening van het hoger onderwijs. “Dat vind ik enorm belangrijk, gelet op de onderwijsachterstanden en mentale klachten. Voor een nieuwe hausse aan besmettingen ben ik niet benauwd. Onder de docenten is 85 procent gevaccineerd en van de jongeren heeft 60 procent een eerste prik gehad. Bovendien tref je bij jongeren de meeste antistoffen aan, omdat een flink deel van hen al een infectie heeft doorgemaakt.”