“Kom veilig thuis”

“Kom veilig thuis”

Stille tocht voor Tanja Groen

31-08-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. “Breng Tanja thuis,” klinkt het dinsdagavond 31 augustus op het Koningsplein in Maastricht. Het is het eindpunt van de stille tocht voor Tanja Groen, de studente die vandaag precies 28 jaar geleden spoorloos verdween na een feestje bij studentenvereniging Circumflex. Onder anderen de moeder van Groen en de voorzitters van de partijen die de tocht organiseerden – Circumflex en stichting De Gouden Tip – deden deze dringende oproep na afloop aan de deelnemers aan de tocht. “Graaf nog een keer in uw geheugen. Herinnert u zich nog iets van deze periode? Laat het ons weten”, zegt Kelly de Vries (ja, de dochter van de vermoorde Peter R. de Vries) van De Gouden Tip. De honderden twintigers op het plein kunnen waarschijnlijk niets met deze oproep, maar wellicht komt de boodschap via de in grote getalen aanwezige media bij de juiste personen terecht. De stichting geeft een miljoen euro aan de persoon met de gouden tip.

Het is tien voor zes en al behoorlijk druk tussen Hotel Apple Park Maastricht en de A2. Meer en meer stropdassen en mantelpakjes verzamelen zich op het startpunt van de stille tocht. Veel Circumflexers, maar ook de besturen van andere studentenverenigingen – van binnen en buiten Maastricht – zijn er. Iedereen krijgt een witte roos. De sfeer is gezellig, er wordt gekletst, geknuffeld, gekust. Tot kwart over zes. De ouders van Groen, De Vries en Circumflex-voorzitter Tanne Nevels gaan voorop. Vanaf dat moment kun je een speld horen vallen.

In doodse stilte loopt de stoet (honderden mensen) de kleine anderhalve kilometer naar het Koningsplein, waar een podium is gebouwd en honderden stoelen staan. Om het plein heen staan hekken en overal staan politie en handhavers. Achter de spreekstoel, op het Limburgs Bevrijdingsmonument, staan twee foto’s. Een van Groen en een van Peter R. de Vries, de misdaadjournalist en oprichter van stichting De Gouden Tip die in juli werd vermoord.  

‘Someone who is just like me’

Als iedereen zit, heet CF-voorzitter Nevels iedereen welkom. Na haar volgt een aantal sprekers, waaronder Kelly de Vries, die de meest indrukwekkende speech van de avond geeft. Het motto van haar vader stond getatoeëerd op zijn linker kuit: ‘On bended knee is no way to be free'. “Sinds zijn dood weten de meeste mensen dat dat er stond. Onder die tattoo stond de naam van mijn broer. Wat minder mensen weten is dat op zijn andere kuit de tekst ‘Someone who is just like me’ staat met mijn naam eronder. We hebben hetzelfde DNA en dezelfde visie. We staan beiden voor een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving.” Daarmee kondigde De Vries aan dat ze het voorzitterschap van haar vader overneemt en er alles aan gaat doen om de droom van haar vader te verwezenlijken: “Het mysterie van die avond in 1993 op te lossen.” Als enige spreker krijgt ze applaus.

Na de moeder van Groen, die iedereen bedankt voor hun komst en nogmaals een oproep doet om alle informatie en herinneringen met stichting De Gouden Tip te delen, sluit Nevels de bijeenkomst af. “Tanja leeft voort in onze vereniging. Elk jaar wordt haar verhaal opnieuw verteld en op die manier beschermt ze nieuwe leden van de vereniging.” Nevels laatste woorden deze avond: “Kom veilig thuis.”

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: Tanja Groen,stille tocht,Circumflex

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.