KoKo groeit het hardst, voor het tweede jaar op rij

Inschrijvingen Maastrichtse studentenverenigingen

08-09-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Verschillende studentenverenigingen in het land kregen dit jaar zoveel aanmeldingen dat ze een ledenstop moesten invoeren. In Maastricht is dat niet aan de orde, al schrijven zich ook daar veel nieuwe eerstejaars in. De meesten bij Koko: meer dan driehonderd. Die vereniging groeit het hardst, Saurus een stuk minder: 195, fors minder dan vorig jaar (274).

“Een klein beetje aan de magere kant”, zegt de inmiddels oud-voorzitter Karel van Melle. “Ik ben ervan overtuigd dat we een goed programma hadden. Misschien konden we onszelf door de regen moeilijker laten zien als sportvereniging. Met zulk weer is een kroeg waarschijnlijk interessanter.” Maar ook met dit resultaat is er geen man overboord, zegt Van Melle. “Jammer dat we lager zitten dan vorig jaar (274 inschrijvingen), maar ook met 195 hebben we meer dan genoeg mensen om de boten en commissies te vullen.”

Koko steekt er met kop en schouders bovenuit en is daar “heel trots” op, vertelt oud-voorzitter Maaike Hooghiemstra. “Ondanks de gekke Inkom, zonder de feesten die we normaal zouden geven hebben we meer dan driehonderd nieuwe leden ingeschreven.” Dat komt omdat Koko de meest vooruitstrevende vereniging van Maastricht is, denkt Hooghiemstra. “We zijn het meest open. Nederlands of internationaal, iedereen is welkom.” Precieze aantallen zijn er nog niet, maar ook dit jaar zitten er veel internationals tussen.

De student van de toekomst zit volgens Hooghiemstra ook steeds minder te wachten op klassieke verenigingstradities als ontgroeningen. Die heeft KoKo niet. Een ledenstop, zoals bij de zustervereniging in Groningen, is niet aan de orde. “Afgelopen jaar hebben we de groei ook goed kunnen opvangen. Dat gaat dit jaar weer lukken.”

Ook Circumflex is “zeer tevreden”, zegt de nieuwe voorzitter Simon Hoek. Zij schrijven 253 nieuwe leden in. Ongekend veel, zegt Hoek, zeker omdat de vereniging vanwege corona niet zo kon uitpakken als ze had gewild. Toch komen de hoge inschrijvingen voor een deel ook door het virus, denkt Hoek. “Studentenverenigingen zijn in deze tijd een goede manier om snel veel mensen te leren kennen.” Of ze last hebben gehad van het slechte weer tijdens de Inkom? “Natuurlijk zitten we liever in het zonnetje op ons terras, maar voor de vereniging was het misschien zo slecht nog niet. Onze sociëteit ligt in het centrum, misschien dat de eerstejaars gemakkelijk bij ons binnenliepen.”

Tragos schrijft 202 nieuwe leden in. “Iets minder dan vorig jaar, maar dat komt ook omdat er toen vanwege corona extra inschrijvingen waren” zegt kersverse voorzitter Robert Roosen. Vanwege corona mochten destijds alleen leden gebruik maken van het terras.” Inkom-deelnemers die aan de deur een tijdelijk lidmaatschap afsluiten konden alsnog een biertje op het terras drinken. Zij zijn veelal lid gebleven. Kortom: “Heel blij met het resultaat. Bij ieder evenement stond er een rij bij de tafel om je in te schrijven.” Wie zich inschreef bij de vereniging deed dat onder luid geklap en geschreeuw van de mensen op het terras, lacht Roosen. “Tragos is dik tevreden.”

KoKo groeit het hardst, voor het tweede jaar op rij
Luchtkussen van Saurus tijdens de Inkom
Auteur: Yuri Meesen

Foto: Observant

Tags: Studentenverenigingen,Saurus,Koko,Tragos,Circumflex,inschrijvingen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.