Niet meer ongesteld na een coronaprik

Niet meer ongesteld na een coronaprik

UM start onderzoekt naar menstruatieklachten

15-09-2021 · Nieuws

Moeten vrouwen zich zorgen maken als hun menstruatiecyclus ontregeld raakt na een covid-vaccinatie? De universiteiten van Keulen en Maastricht starten deze week een omvangrijk onderzoek.

Sommige vrouwen worden niet meer ongesteld, anderen klagen onder meer over een onregelmatige cyclus, vaginale bloedingen en pijnlijke borsten. “Weer anderen, inmiddels in de menopauze, blijken opnieuw ongesteld te worden”, zegt Karlijn Massar, onderzoeker aan de Maastrichtse faculteit psychologie en neurowetenschap. “Ze melden zogenoemde doorbraakbloedingen.”

In Nederland telde het bijwerkingencentrum Lareb begin september 1500 klachten over menstruatie na inenting. Maar is er een causaal verband of niet? Dat is de kernvraag in een Maastrichts-Keulse studie waaraan twintig studenten en onderzoekers uit Duitsland, Nederland en Zwitserland meedoen. “Je leest allemaal hysterische verhalen op sociale media”, zegt Massar, die het onderzoek coördineert, “terwijl stress of een dieet de cyclus evengoed kunnen verstoren.”

Het initiatief komt van studenten van de Universiteit van Keulen, die op internet en in de eigen omgeving een hoop menstruatieklachten hebben verzameld. “Sommige vrouwen voelden zich niet serieus genomen door artsen en zochten contact met ons”, zegt kartrekker Maria Beyer, derdejaars geneeskundestudent in Keulen. Via via is het idee in Maastricht beland, waar ook de ethische goedkeuring voor de studie is toegekend.

Inmiddels hebben de studenten, met geld van hun universiteit, een app laten te ontwikkelen, die sinds deze week klaar is voor gebruik, zegt Beyer. Vrouwen die meedoen, vullen eerst een vragenlijst in over hun ziektegeschiedenis, want eerdere kwalen kunnen een rol spelen bij een ontregelde menstruatie. Dan wachten enkele psychologische vragen. Massar: “We willen weten of er bijvoorbeeld sprake is neuroticisme, of mensen extreem angstig zijn om besmet te raken.”

Daarna houden de deelnemers in de app hun cyclus bij. Zodra ze corona krijgen of besluiten een boostervaccin te nemen, wordt het interessant. Daarna dienen ze minstens drie maanden nauwkeurig te noteren wat er allemaal gebeurt. Iedereen kan meedoen, ook vrouwen die al gevaccineerd zijn of een infectie hebben doorgemaakt.

Beyer: “We gaan ook onderzoeken of vrouwen meer problemen ondervinden als ze de pil of een spiraaltje gebruiken. In totaal zouden 380 proefpersonen volstaan om betrouwbare uitspraken te kunnen doen, maar vanwege eventuele dropouts mikken we op duizend deelnemers.”

De studenten hebben onlangs een crowdfundingactie op touw gezet om deelnemers te kunnen belonen met een kleinigheidje. Beyer: “De bereidheid om te investeren in seksespecifiek medisch onderzoek is alarmerend laag. Daarom moeten we dat via crowdfunding doen. Zelf subsidie aanvragen kost te veel tijd. We willen zo snel mogelijk beginnen.”

Voor meer info over de crowdfunding, zie hier