"Veel racisme is niet zo zwartwit als het ‘n-woord’"

"Veel racisme is niet zo zwartwit als het ‘n-woord’"

Nieuw actieplan racisme

28-09-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Een diverse en inclusieve organisatie, ‘dekolonisatie’ van het curriculum en een infrastructuur voor de BIPOC-gemeenschap (Black, Indigenous and People of Color). Zie hier de hoofdpunten van Actions Against Racism (AAR), het actieplan van het Diversity & Inclusivity Office van de Universiteit Maastricht.

Het plan werd deze maand door Constance Sommerey, directeur van het Diversity & Inclusivity Office, gepresenteerd aan de universiteitsraad, die het voor kennisgeving aannam.

Hoognodig zo’n actieplan, vond het college van bestuur en gaf Sommerey in juni vorig jaar opdracht het te gaan maken. Om te kijken wat daar allemaal in moest, zijn in de maand daarna verschillende focusgroepen met BIPOC-studenten en -medewerkers bij elkaar gekomen. Daarin werd onder andere gekozen voor de term ‘BIPOC’.

Er is een hoofdrol in het plan voor de ‘dekolonisatie’ van het curriculum. Hoe dat er precies uitziet is “een zoektocht per discipline”, zegt Sommerey desgevraagd. “Maar dekoloniseren betekent in elk geval niet dat we bijvoorbeeld niet meer het werk van witte mannelijke filosofen mogen lezen. Wel dat we andere filosofen toevoegen en ideeën van context voorzien.”

Ook moet er een infrastructuur komen voor BIPOC-ers. Zij weten vaak niet waar ze met klachten terecht kunnen en waar ze hulp moeten zoeken, staat in het plan. Ook wordt er bijvoorbeeld gedacht aan een peer-to-peersysteem. Daarnaast moet de UM haar best doen om BIPOC-personeel aan te nemen en te behouden.

Maar het belangrijkste van alles is een atmosfeer creëren om dit soort gevoelige zaken te bespreken, zegt Sommerey. “Hoe begin je zo’n gesprek?” Dat geldt voor grote zaken als een curriculum, maar ook voor wat ze ‘microagressies’ noemt. “Als je bijvoorbeeld met heel warm weer tegen een Aziatische student zegt dat hij er waarschijnlijk wel tegen kan omdat hij het gewend is, kan dat verkeerd vallen. Er wordt dan bevestigd dat iemand ergens anders vandaan komt.”

Zo’n opmerking is vast niet racistisch bedoeld, zegt Sommerey. “Maar veel racisme is niet zo zwartwit als het ‘n-woord’. Iedereen aan de UM heeft vast wel eens iets gezegd dat onbedoeld kwetsend is. Het is belangrijk om het daarover te kunnen hebben zonder dat iemand meteen in het hokje ‘racist’ of ‘slachtoffer’ geplaatst wordt. Het is cruciaal om polarisatie te voorkomen.”

Samen met Edlab, het instituut voor onderwijsinnovatie van de UM, is Sommerey aan het kijken hoe het onderwerp het beste bespreekbaar is te maken. “Voor docenten kan het bijvoorbeeld ingebed worden in de tutortraining. Op sommige faculteiten gebeurt dit al, op basis van voorbeelden uit de praktijk.”

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Anna Shvets via Pexels

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: Racisme,diversiteit,inclusiviteit

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.