U-raad bezorgd over privacy bij gebruik eigen gsm voor werk

U-raad bezorgd over privacy bij gebruik eigen gsm voor werk

Discussie U-raad

28-09-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Hoe zit het met de privacy van de UM-medewerkers die hun privételefoon of -laptop voor het werk gebruiken? Kan de UM bij de foto’s en documenten als ze inloggen op het UM-netwerk? Dat was onderwerp van discussie tijdens de jongste vergadering van de universiteitsraad.

Op de agenda stond het informatiebeveiligingsbeleid (IB) van de Universiteit Maastricht. Daarin staat dat het IB-beleid van toepassing is op alle apparaten die verbinding maken met het UM-netwerk. Ook privéapparaten. “Dus de UM controleert mijn iPhone als ik op het UM-netwerk zit?”, vraagt Mark Govers, raadslid namens het wetenschappelijk personeel. “Gaat dat niet wat ver?”

“Als je je persoonlijke apparaat wil gebruiken voor het werk, dan val je onder deze regels”, reageert security officer Bart van den Heuvel.  “Maar”, verzekert hij. “We zien alleen het onlineverkeer in het UM-netwerk. We kunnen niet bij je foto’s et cetera.” Iets dat medewerkers moeten weten voordat ze inloggen, vindt Govers. Van den Heuvel belooft dat te regelen.

“En wat als je pushnotificaties krijgt van apps die niets met het werk te maken hebben?”, wil Maarten van Wesel, raadslid namens het ondersteunend en beheerspersoneel, weten. Dat zien we wel, zegt Van den Heuvel. “Maar je kunt ervoor kiezen om niet je eigen telefoon te gebruiken.”

Niet helemaal fair, vindt Luana Russo, raadslid namens het wp. Veel mensen zijn aangewezen op hun privételefoon, zegt ze. “Als ik bij mijn afdeling vraag om een werktelefoon, krijg ik die niet. Zelfs niet als daar ruimte voor is in mijn persoonlijke budget. ‘Je hebt een telefoon op je kantoor’, zeggen ze dan.”