Eén Rubiconbeurs voor Maastricht

Eén Rubiconbeurs voor Maastricht

NWO ontving 76 aanvragen

05-10-2021 · Nieuws

MAASTRICHT/NEDERLAND. In totaal heeft onderzoeksfinancier NWO 24 Rubiconbeursen uitgedeeld, waarmee net gepromoveerde wetenschappers ervaring kunnen opdoen in het buitenland. In Maastricht is alleen Glenn Franken, onderzoeker bij instituut Mhens, in de prijzen gevallen. Hij vertrekt naar het King's College in Londen om zich daar verder te verdiepen in chronische (neuropathische) pijn.

NWO kreeg in totaal 76 aanvragen voor de beurs, waarvan 31,6 procent werd gehonoreerd. De ervaring in het buitenland is volgens NWO een belangrijke stap in de carrière van jonge wetenschappers. Te meer omdat het als opstap geldt naar de felbegeerde Veni-, Vidi- en Vici-beurzen.

De coronacrisis kan nog wel voor vertraging zorgen. De onderzoekers gaan pas naar het buitenland “wanneer de situatie voor hen veilig is”, schrijft NWO. 

Er volgen dit jaar nog twee Rubicon-rondes; in totaal financiert NWO zo’n zestig onderzoekers. Een totaalbedrag van zeven miljoen euro wordt jaarlijks verdeeld onder de jonge onderzoekers. De hoogte van hun beurs is afhankelijk van de duur van hun verblijf en het land waar ze naartoe gaan. HOP/MT