Een toeval van kosmische proporties

Een toeval van kosmische proporties

Terugkeren naar vlaai en zwaartekrachtsgolven

06-10-2021 · Blog

“Oei, maar die dag hebben we al vlaai.” Ik had de baan nog niet eens gekregen, maar tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Observant afgelopen mei diende het eerste potentiële knelpunt zich al aan. De eerste weken zou ik namelijk een cursus journalistiek volgen, die traditiegetrouw werd afgesloten met vlaai. En die laatste cursusdag viel uitgerekend op mijn verjaardag. Twee keer vlaai op één dag: hoe gingen we dit euvel oplossen?

Dankzij het vlaaiendilemma wist ik: ik ben terug in Limburg. Na acht jaar Randstad mag ik weer vertoeven in de gemoedelijke, bourgondische omgeving waar ik opgroeide. Waar mijn Leidse vrienden dit toch echt als een stap terug zien, voelt dat voor mij zeker niet zo. Integendeel.

De haast en drukte van de Randstad ga ik missen als kiespijn. Net als het idee dat alles wat van belang is daar gebeurt, of de net iets te kleine porties in restaurants. En zo kan ik nog wel wat op waarheid beruste clichés oplepelen. Maar het is niet alleen een terugkeer naar een vertrouwde levensstijl. Tijdens mijn afwezigheid is er veel veranderd.

Toen ik besloot sterrenkunde te gaan studeren, wist ik dat ik Limburg moest verlaten. Er viel voor mij weinig te zoeken hier, met mijn fascinatie voor het heelal. Hoe anders staan de zaken er nu voor. Uitgerekend Zuid-Limburg is één van de voornaamste kandidaten om de Einstein Telescope – een gigantische, ondergrondse zwaartekrachtsgolfdetector – te huisvesten. Het leverde al de komst van (astro-)fysici naar de UM op, met de bouw van prototype ETpathfinder als kers op de taart.

Als astronoom sla ik het allemaal met open mond gade. Van alle mogelijke plekken op de wereld vonden de eerste proefboringen plaats in het dorpje waar ik opgroeide. Een toeval van kosmische proporties. Mogelijk ligt de meeste nauwkeurige detector die de mensheid ooit heeft gebouwd straks letterlijk onder mijn geboortegrond. En dan mag ik deze ontwikkelingen nu ook als journalist van dichtbij volgen. Dat is nog eens fijn thuiskomen.

Dennis Vaendel is sinds deze zomer junior redacteur bij Observant. Op deze plek schrijft hij over wat hem opvalt als beginnend journalist en nieuwkomer bij de Universiteit Maastricht.

Afbeelding: Nikhef

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: blogdennis,einsteintelescope

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.