Wel gevaccineerd, maar geen QR-code

Wel gevaccineerd, maar geen QR-code

Niet-Europese studenten komen maar moeilijk aan QR-code

15-10-2021 · Achtergrond

MAASTRICHT. Covidprikken uit landen buiten de Europese Unie geven in Nederland geen recht op een geldig vaccinatiebewijs. Niet-Europese studenten die toch een QR-code willen, moeten met hun paspoort, BSN-nummer en vaccinatiebewijs naar een speciaal servicepunt van de GGD in Utrecht. Voor studenten in Maastricht is dat “ver weg, duurt het vaak lang of is het lastig met colleges en tentamens”, klinkt het.

Ongeveer achthonderd studenten van de Universiteit Maastricht komen van buiten de EU. Vanaf 25 september zijn de QR-codes verplicht in alle horecagelegenheden. “Heel frustrerend”, zegt Joana Funari, eerstejaars Economics and Business Economics. Ze haalde haar twee doses AstraZeneca in haar thuisland Brazilië. “Utrecht is ver weg en het duurt lang voor je terecht kunt op een tijd dat het uitkomt. Ik zit met colleges en tentamens.” De eerstvolgende data zijn op 18 en 19 oktober, laat een woordvoerder van de GGD in Utrecht desgevraagd weten. “Er komt op korte termijn een tweede locatie in Groningen, besloot het kabinet op 8 oktober. Verder is er nog niets bekend”, voegt ze toe; studenten aan de UM hebben daar echter weinig aan.

Ongelofelijk, vindt Funari. “Ik heb officiële papieren waarop staat dat ik ben ingeënt, maar de EU erkent ze niet. Terwijl AstraZeneca ook in de EU wordt gebruikt.” Het betekent nu “geen kroegen, geen clubs en zelfs geen MacDonalds.” Als ze met haar vriendinnen mee wil naar een feestje moet ze testen. “Dat doe ik wel eens, maar als ze last minute besluiten ergens naartoe te gaan, blijf ik thuis.”

Haar vriendin Ana Zolandeck, eerstejaars European Law School, is even oud en ook Braziliaans, maar zij heeft minder gedoe omdat ze haar vaccinaties in het MECC kreeg. “Mijn app doet het niet, misschien omdat ik bij de eerste prik nog geen BSN-nummer had.” Maar de geprinte versie die ze via de website kon downloaden doet het overal. Die gebruikt ze wekelijks: “In restaurants, kroegen, de clubs op de markt. Ik heb nog nergens problemen gehad.” Ze hoopt wel dat de GGD haar kan helpen om de QR-code op haar telefoon te installeren.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat verantwoordelijk is voor de CoronaCheck-app, is op de hoogte van de problemen en werkt aan een oplossing, zeggen ze. VWS hoopt dat landen met een ander certificaat zich aansluiten bij het Europese systeem. Voor Funari is de enige realistische optie een retourtje Utrecht. “Dat gaat lang duren. Het is sneller als ik me hier nog eens gratis laat vaccineren, maar dat durf ik niet. Wat betekent dat voor mijn gezondheid?”

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Maksim Goncharenok via Pexels

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: Corona,QR-code,vaccinatie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.