Bestuur en wetenschappelijk personeel Fasos botsen over teruglopende inschrijvingscijfers

Bestuur en wetenschappelijk personeel Fasos botsen over teruglopende inschrijvingscijfers

Discussie F-raad Fasos

15-10-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. De instroom van studenten aan de faculteit Arts & Social Sciences (Fasos) neemt al een aantal jaren af. De vraag hoe dit op te lossen veroorzaakte tijdens de jongste faculteitsraadsvergadering een stevige discussie tussen raad en bestuur.

Het faculteitsbestuur hoopt het tij te keren door te investeren in nieuwe opleidingen zoals de bachelors Digital Society en Global Studies. Die moeten de komende jaren voor een groei zorgen. Maar is dat wel de juiste manier, vroeg het wetenschappelijk personeel (wp) zich af tijdens de behandeling van de begroting voor 2022.

Weet het bestuur ook waardoor de daling van de laatste jaren komt, vroeg wp-raadslid Darian Meacham. Nee, antwoordde Fasos-directeur Cerien Streefland. “Er zijn te veel variabelen om daar een conclusie over te trekken.”

Het bestuur is “verbijsterd” over de neerwaartse trend, voegde Fasos-decaan Christine Neuhold toe. “Vooral bij European Studies gaat het studentenaantal omlaag, al is het nog steeds een groot programma.” Maar, nuanceert Neuhold. “Alle faculteiten behalve de School of Business and Economics ervaren een daling.”

Dat laatste is onjuist, blijkt later uit de cijfers van 1 oktober. Ook bij de faculty of Science and Engineering (4,2 procent) en de rechtenfaculteit (1,5 procent) groeit de instroom van nieuwe studenten. De instroom bij Fasos daalt met 3,2 procent. Bij psychologie en neurowetenschappen zijn er dit jaar 0,2 procent minder eerstejaars en bij de Faculty of Health, Medicine & Life Sciences 5,9 procent minder.

“Laten we de marketingafdeling eens uitnodigen. Zij moeten ons meer kunnen vertellen over deze getallen”, stelde wp-raadslid Pablo del Hierro voor. “Waarom neemt het aantal Duitse studenten bijvoorbeeld zo snel af? Door Covid? Doen de Duitse universiteiten iets anders? Of is er ergens anders een grote concurrent opgestaan? Antwoorden krijgen op deze vragen zou een prioriteit van het bestuur moeten zijn. Als het zo doorgaat hebben we meer programma’s, maar minder studenten. Onze levensvatbaarheid hangt ervan af.”

Alexandra Supper, ook wp-raadslid, wilde daarnaast weten hoe het kan dat de vooraanmeldingen omhoog gaan, maar het aantal studenten dat daadwerkelijk komt, afneemt. “Het lijkt erop dat daar veel winst te behalen is.”

Het bestuur lijkt daar vooralsnog niet erg happig op. Streefland: “Ik denk dat dit jaar een slecht jaar was. Waarschijnlijk door Covid.” De terugloop in de bachelors zou daarnaast te maken kunnen hebben met het volledig ‘on campus gaan’ van het onderwijs sinds september, denkt Streefland. Wat betreft de afname van Duitse studenten: “Dat komt door het grotere Engelse aanbod op andere universiteiten. Studenten die zich aanmelden, maar uiteindelijk niet inschrijven vragen we altijd wat hiervoor de reden is, maar daar krijgen we meestal geen goede verklaring voor.”