Student Housing Now start petitie vanwege kamercrisis

Student Housing Now start petitie vanwege kamercrisis

Lijst met eisen voor UM en gemeente

20-10-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Student Housing Now, een nieuw initiatief van een groep Maastrichtse studenten, heeft een petitie opgezet vanwege de kamercrisis. Hun eisen hebben ze intussen overgebracht aan het college van bestuur en de burgemeester. Ze willen onder andere per direct een noodoplossing voor nog dakloze studenten. Op maandag 1 november volgt een demonstratie op de Markt.

De actievoerders willen druk uitoefenen op de universiteit en de gemeente “om ze aan oplossingen te laten werken en het probleem op te lossen” en daarbij volgen ze het voorbeeld van SOS Groningen (zie foto), staat er in hun petitie op change.org. De Groningse groep Shelter Our Students demonstreerde begin september op de Grote Markt in Groningen en bezette vervolgens het Academiegebouw van de universiteit. Na acht uur onderhandelen werd een deel van hun eisen ingewilligd. “Hun actie heeft succes gehad”, reageert een derdejaars European Studies, een van de initiatiefnemers van het Maastrichtse Student Housing Now. Hij wil absoluut niet met zijn naam in de krant (niet uit angst, zegt hij, “we willen als groep naar voren treden”).

Kunnen we een bezetting van de Minderbroedersberg verwachten? “Natuurlijk niet als het niet nodig is”, zegt hij. Ze willen on speaking terms blijven met het college van bestuur en de gemeente, “de boel niet onnodig laten escaleren”, maar “alleen als het écht niet anders kan, volgen er acties die verstorender zijn”.

Petitie

De studenten achter Student Housing Now zijn zelf de dupe van de kamerkrapte in Maastricht of trekken zich het lot van kamerzoekenden aan. “Jarenlang hebben studenten en medewerkers van de universiteit gewaarschuwd voor deze situatie, maar er is weinig gebeurd. Het is altijd lastig om in augustus en september een kamer te vinden, maar dit jaar is het exceptioneel.”

Vier gelijkgezinden, “gesteund door een bredere kring van twintig studenten”, stelden de petitie op. Deze is inmiddels (woensdag 20 oktober) bijna vijfhonderd keer getekend. Volgens de groep een teken dat er nog steeds draagvlak is voor actie, ondanks de noodoplossingen in de vorm van online onderwijs voor gedupeerden en zo’n vijftig extra kamers in Maastricht. “Er zijn nog steeds zo’n 100 tot 150 studenten dakloos. Om het maar niet te hebben over de groep die in Heerlen of Valkenburg woont of een veel te hoge huurprijs betaalt voor een klein appartement in Maastricht. Dat is niet acceptabel.”

Betere voorlichting

Vooruit, ook al kan de UM zelf geen huizen bouwen, “ze kunnen wel hun invloed gebruiken om iets gedaan te krijgen bij de gemeente. Nu is het belangrijk dat er een noodoplossing komt.” Leegstaande gebouwen zien ze genoeg, van scholen tot kantoren. “En waarom niet de voormalige gevangenis in Limmel?”
Verder wil Student Housing Now betere voorlichting over allerlei huisvestingskwesties. Behalve de mededeling dat men op tijd moet gaan zoeken, ook een waarschuwing voor oplichters en discriminatie. Daar zou een UM-werkgroep zich om moeten bekommeren. “Studenten moeten bewust worden gemaakt van de situatie in Maastricht.”
Zo’n crisis als de huidige moet in de toekomst koste wat kost worden voorkomen, benadrukt de student European Studies. “Ik lees dat er duizend studentenwoningen bij komen in 2023, een mooi initiatief, maar véél te weinig. De UM groeit de komende tijd naar 25 duizend. Dat zijn vierduizend studenten meer! Waar gaan die allemaal wonen?” Onderwijsinstellingen moeten volgens de actievoerders een keuze maken: of meer huisvesting óf minder studenten aannemen.

Auteur: Wendy Degens

Foto: UKrant Groningen

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: kamercrisis, kamertekort, zoektocht, huisvesting, student & stad, studentenhuisvesting, gerlachus, overmaze, student housing now, shn, sosgroningen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.