“Een onderzoeker die niet op Twitter zit, mist een kans ”

“Een onderzoeker die niet op Twitter zit, mist een kans ”

Maastrichtse cardioloog maakt handleiding voor professioneel gebruik van sociale media

01-11-2021 · Achtergrond

Tweeten, liken en taggen tijdens werktijd: volgens de Maastrichtse cardioloog Dominik Linz is het voor de moderne onderzoeker een waardevolle toevoeging. Onlangs schreef hij mee aan een handleiding voor professioneel Twittergebruik voor cardiologen. Europace, een internationaal vakblad op het gebied van hartritmestoornissen, publiceerde het artikel.

Zelf begon hij er ‘pas’ een jaar of vier geleden mee. Tijdens zijn fellowship in het verre Australië was Twitter een handige manier om op de hoogte te blijven van de bezigheden van collega’s. Linz, klinisch onderzoeker bij CARIM (FHML), was om. Tegenwoordig besteedt hij dagelijks zeker zo’n half uur aan het medium, al kan dit rondom conferenties - waarvan hij als ‘Twitter-ambassadeur’ regelmatig online verslag doet - aanzienlijk oplopen.

De waarde hiervan is voor hem meermaals bewezen. “Neem de virtuele conferenties in coronatijd. Twitter is hier eigenlijk de enige manier om met collega’s te communiceren. Natuurlijk, tijdens sessies zijn er vaak chatboxes, maar deze zijn meestal alleen zichtbaar voor degenen die live aanwezig zijn. Via Twitter krijg je ook mee wat in andere sessies gebeurt en kun je makkelijker discussies met meerdere onderzoekers voeren en volgen.”

Is een platform waar je je moet beperken tot 280 karakters per bericht dan de beste keuze voor het bespreken van complexe zaken? Linz erkent dat Twitter niet altijd ideaal is. “In ons artikel wijzen we ook op beperkingen. De gelimiteerde ruimte dus, maar bijvoorbeeld ook het gegeven dat patiënten en politici kunnen meelezen, en dat het soms lastig is om een wetenschappelijk feit te onderscheiden van een persoonlijke overtuiging.”

Slechte netwerker

Al weegt dit volgens Linz niet op tegen de voordelen die het medium biedt. “Met een tweet bereik je in een mum van tijd collega’s over de hele wereld.” Als voorbeeld noemt hij het TeleCheck-AF project tijdens het begin van de coronapandemie. Hierbij werd een smartphone-app ingezet voor het detecteren van hartritmestoornissen, zodat patiënten niet naar het ziekenhuis hoefden voor een consultatie. “Dankzij Twitter hadden we binnen een maand veertig deelnemende klinische centra in veertien Europese landen, waar meer dan 3000 patiënten op deze manier zijn behandeld.”

Bovendien ziet hij het als kans voor de ‘slechte netwerker’ op conferenties of jonge onderzoekers. Voor de laatste groep is het vaak lastig om in contact te komen met ervaren vakgenoten. “Maar op Twitter kun je juist makkelijk netwerken. Wanneer je een vraag of idee opwerpt, kun je zomaar een reactie krijgen van een succesvolle onderzoeker in Amerika of Azië. Bovendien ontmoet je er mensen die met hetzelfde onderwerp bezig zijn. Wie er niet op zit, mist een kans om zichtbaar te zijn.”

Privéleven

Toch is lang niet iedereen overtuigd van het platform. Met name de wat oudere collega’s zijn terughoudender, merkt Linz. “Vaak zijn zij nog niet zo handig met sociale media. Ook denken zij bij die term al snel aan Facebook, waar mensen over hun privéleven uitweiden. Wij willen hen duidelijk maken dat Twitter geschikt is voor professioneel gebruik.”

Om maar eens een vooroordeel uit de wereld te helpen: tweets komen niet in de plaats van wetenschappelijke publicaties. “Twitter is nu eenmaal niet peer-reviewed. Het gaat met name om de combinatie: publicaties om betrouwbare resultaten op te schrijven, Twitter om deze snel en wijdverbreid zichtbaar te maken. Recente analyses laten zien dat op Twitter gepromote publicaties meer citaties krijgen. Niet voor niks vragen vakbladen steeds vaker aan auteurs om hun artikelen online te delen.”

Onmisbaar

Zie daar de handleiding die hij met collega’s schreef voor Europace. Met daarin: hoe maak je een account aan, welke hashtag moet je gebruiken en wat is het beste moment om een bericht te plaatsen. “Wat, op een paar specifieke tips na, ook handige informatie is voor onderzoekers uit andere vakgebieden.”

Moet iedere wetenschapper dus een fervent Twitteraar worden? “Je hebt onderzoekers die er wel fulltime op lijken te zitten. Maar een groot deel gebruikt het passief of met name rondom congressen. Dat heeft ook al een meerwaarde, zeker in een vakgebied als cardiologie, dat groot en actief is en waar ontwikkelingen zich snel opvolgen. Twitter is dan bijna onmisbaar om up-to-date te blijven.”
 

Afbeelding: Pexels/Brett Jordan

Tags: twitter,socialemedia,socialmedia,carim

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.