Studenten eisen oplossing kamercrisis

Studenten eisen oplossing kamercrisis

Studenten demonstreren

02-11-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. “Fight! Fight! Fight! Housing is a right!”, klinkt het afgelopen maandagmiddag op de Markt bij de trappen van het stadhuis. Actiegroep Student Housing Now demonstreert er. Ze willen zo snel mogelijk een oplossing voor de kamercrisis in Maastricht. De gemeente en de universiteit moeten daarvoor zorgen.

Zo’n vijftig man, waaronder ook toeschouwers, luisteren naar een aantal speeches. Gemeenteraadslid Alexander Lurvink (Lijst Alexander Lurvink), die eerder al voor de studenten opkwam door een bijeenkomst met hen en de wethouder te regelen, prijst de actiegroep voor de organisatie van de demonstratie. “Een historisch moment. Het is het eerste Maastrichtse kamerprotest in de geschiedenis.” Maar ze kunnen meer doen, zegt Lurvink. “Stem bij de aankomende verkiezingen. Studenten zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de gemeenteraad.”

Kort na zijn speech raapt de groep zijn spullen bij elkaar om in een luidruchtige mars richting ‘De Berg’, het bestuursgebouw van de universiteit, te vertrekken. Want ook de universiteit heeft een verantwoordelijkheid, vinden de boze studenten.

Vooralsnog doet het college van bestuur niets met de eisen van de actiegroep, laat UM-woordvoerder Koen Augustijn desgevraagd weten. “Wel is er komende vrijdag een gesprek tussen de universiteit en de studenten.”