Herinvoering mondkapjes verloopt soepel

Herinvoering mondkapjes verloopt soepel

UM verwacht geen QR-code in het onderwijs

09-11-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht houden zich vrij goed aan de mondkapjesplicht, blijkt afgelopen maandag en dinsdag tijdens een rondje langs de universiteitsgebouwen. Een enkeling is het kapje naar eigen zeggen vergeten. De universiteit gaat weer stewards inzetten.

De mondkapjesplicht is voor de UM de meest in het oog springende coronamaatregel die afgelopen zaterdag is ingegaan. Verder veranderde er voor universiteiten niet veel. Het dringende advies om 1,5 meter afstand te houden, geldt immers niet in het hoger onderwijs. Ook een QR-code is niet nodig.

De UM moest wel een paar keuzes maken. Wat is een interne (onderwijs)activiteit (geen coronapas nodig) en wat is een openbaar evenement (wel een pas nodig)? Wie een lezing van Studium Generale wil volgen moet voortaan gevaccineerd, getest of hersteld zijn. Hier komen tenslotte ook veel mensen van buiten de universiteit op af.

Dat geldt ook voor de Open Dag van afgelopen zaterdag, maar daar maakte het college van bestuur een andere keuze. “Onderwijs is openbaar en zoveel mogelijk drempelvrij”, schrijft woordvoerder Koen Augustijn in een mail. “De Open Dag is voor veel aankomende studenten een belangrijke stap in de keuze en start van een nieuwe opleiding en daarom aangemerkt als onderwijsactiviteit.”

Sportscholen moeten sinds zaterdag ook de QR-code controleren, maar UM Sport hoeft dat niet. Hun activiteiten worden volgens Augustijn “voor veruit het overgrote deel bezocht door interne groepen (studenten en medewerkers)” en gelden daarom als besloten.

Aan deze situatie zou een einde kunnen komen. Het kabinet beraadt zich deze week op het nemen van extra maatregelen. Het invoeren van de coronapas in het hoger onderwijs behoort tot de mogelijkheden. Maar zo’n vaart zal het volgens Augustijn niet lopen. “Daarvoor is een wetswijziging noodzakelijk. Daarbij zijn de onderwijskoepels van mbo, hbo en wo faliekant tegen. We houden voorlopig geen rekening met dit scenario.”