Pleidooi U-raad: niet opgenomen vakantiedagen mogen niet verdwijnen

Pleidooi U-raad: niet opgenomen vakantiedagen mogen niet verdwijnen

“Ik verloor afgelopen zomer tachtig uur omdat ik te druk was met onderwijs en onderzoek"

16-11-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Wie zijn vakantiedagen niet op tijd opmaakt, verliest die uren. En dat is in deze drukke coronatijd buitengewoon onrechtvaardig, betoogde universiteitsraadslid Mark Govers afgelopen week tijdens de vergadering van de commissie Bedrijfsvoering. Het college van bestuur beloofde er serieus naar te gaan kijken. 

Even de regels op een rij: wie fulltime werkt heeft recht op 152 uren verlof (de zogenoemde wettelijke vakantie-uren). Zij vervallen op 1 juli van het volgende kalenderjaar. Daar bovenop krijgt diegene nog eens 80 extra uren (de zogenoemde bovenwettelijke vakantie-uren vastgelegd in de cao). Die zijn wat langer houdbaar - maximaal vijf jaar - mits de werknemer vóór 1 juli van het volgende kalenderjaar een afspraak met zijn baas maakt wanneer hij die gaat opnemen.

Lang niet alle medewerkers - en dat is al jaren zo - nemen al hun vakantiedagen op. In de jaarrekening 2020 van de UM bedroeg de verlofschuld (de niet opgenomen dagen) op 31 december 20 miljoen euro. Dit jaar groeit dat bedrag hoogstwaarschijnlijk met 2 à 3 miljoen euro, aldus Ruud Bollen, directeur Finance.

Dat medewerkers ook in deze coronatijd hun niet opgenomen uren verliezen, vindt Govers heel zuur. “Ik verloor afgelopen zomer tachtig uur omdat ik te druk was met onderwijs en onderzoek. In december dreig ik er weer kwijt te raken en ik ben wellicht niet de enige. Stafleden moesten het afgelopen anderhalf jaar alles op alles zetten om het onderwijs gaande te houden. Er was geen tijd om vrije dagen op te nemen. Zij staan nog steeds onder grote druk. Als zij nu als dank hun uren kwijtraken zal dat demotiverend werken. Laten we de stomme regels niet gebruiken. Is er geen manier om dit anders te regelen? Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen.”

Het college van bestuur toonde bij monde van vicevoorzitter Nick Bos begrip voor de situatie. “Wat zou je veranderd willen zien?”, vroeg hij aan Govers. “Zorg voor een overgangsperiode of geef de staf compensatie”, luidde zijn suggestie. Bos: “Ik hoor je pleidooi, we zijn daar niet doof voor.” Kortom: het college gaat er serieus naar kijken.

Auteur: Riki Janssen

Foto: Shutterstock

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: vakantiedagen,vakantie-uren,werkdruk,corona

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.