Kabinet wil geen inspraak op coronapas hoger onderwijs

Kiezen: een lockdown of een coronatoegangsbewijs

16-11-2021 · Nieuws

NEDERLAND. Het kabinet wil voorkomen dat medezeggenschapsraden gaan meepraten over de coronapas aan hun instelling. Het wil met grote spoed een wetswijziging door de Tweede Kamer loodsen.

Gezien de oplopende coronabesmettingen wil het kabinet van studenten kunnen eisen dat ze een coronatoelatingsbewijs (CTB) laten zien voordat ze de gebouwen van hun universiteit of hogeschool binnengaan.

Daar zijn studentenorganisaties ISO en LSVb nogal fel op tegen. Ook universiteiten en hogescholen hebben praktische en principiële bezwaren. "Het onderwijs moet toegankelijk blijven voor studenten met én zonder QR-code, omdat het recht op onderwijs te belangrijk is", laat Koen Augustijn, woordvoerder van de Universiteit Maastricht, weten. "Daarnaast is ook de praktische uitvoerbaarheid op zijn zachtst gezegd een enorme puzzel."

Omzeilen

Het kabinet wil de tegenstand omzeilen en werkt aan een wetsvoorstel “waarmee het instemmingsrecht van medezeggenschapsorganen van onderwijsinstellingen op de inzet van het CTB komt te vervallen”.

Dat staat in een brief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het wetsvoorstel komt volgende week naar de Tweede Kamer met het verzoek om er diezelfde week nog over te stemmen. De Eerste Kamer kan dan een week later akkoord gaan.

In de huidige wet is al ruimte voor een coronapas in het hoger onderwijs, maar studenten en medewerkers hebben wel een veto. Dat heeft de Tweede Kamer dit voorjaar afgedwongen op voorstel van CDA, D66 en GroenLinks. Alleen Ja21 en DENK waren ertegen.

De gedachte achter die grote rol voor de medezeggenschap was destijds: “Testen voor toegang dient alleen het doel als daar ook daadwerkelijk draagvlak voor is bij studenten en docenten.” Ze zouden dus kunnen kiezen: een lockdown of een coronatoegangsbewijs.

Keuze

Als dát de keuze is, nemen de meeste instellingen vermoedelijk de coronapas. Dat zegt bijvoorbeeld het bestuur van de Universiteit Utrecht. Ook studenten in Groningen lijken in meerderheid geen sterk bezwaar te hebben.

Maar universiteiten en hogescholen willen die keuze liever niet maken. Onderwijs is iets heel anders dan een festival, de kroeg of een bioscoop, en dus mag de toegang niet van zo'n pas afhangen, klinkt het bezwaar.

Het coronatoegangsbewijs is in de praktijk een QR-code. Momenteel krijg je een groen vinkje als je gevaccineerd, genezen of getest bent. Dat heet 3G. Het kabinet wil ook 2G mogelijk maken. Testen volstaat dan niet meer. Het is niet bekend of het kabinet ook 2G in het hoger onderwijs wil eisen.

HOP, Bas Belleman / DV

Kabinet wil geen inspraak op coronapas hoger onderwijs
QR-code straks misschien toch ook in hoger onderwijs
Auteur: Redactie

Foto: Shutterstock

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: qr-code,corona

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.