Ook in de onderwijsgroepen is vierde golf merkbaar

Ook in de onderwijsgroepen is vierde golf merkbaar

Hoe druk is het in de onderwijsgroepen tijdens deze vierde golf?

17-11-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Het aantal positieve coronatesten in Nederland ligt boven de 20 duizend per dag. Wat betekent dat voor het onderwijs aan de Universiteit Maastricht? Hoestende en proestende studenten? Maar halfgevulde lokalen? Observant nam een klein steekproefje onder een aantal tutoren van verschillende faculteiten.

De situatie bij de faculteit psychologie en neurowetenschappen (FPN) geeft het algemene beeld dat uit het steekproefje oprijst, goed weer: “Bij één onderwijsgroep ontbrak er deze week slechts een student”, zegt Lena Betge, tutor van het tweedejaars psychologievak ‘Functionele neuroanatomie’. “Bij de andere groep zaten er slechts vier van de twaalf in de klas.” Corona gerelateerde klachten, klonk het. “Wie ziek is mag online aanschuiven en onze blokcoördinator vindt het goed als mensen die zich niet veilig voelen ook via Zoom aansluiten. Hij vindt het immoreel om ze te dwingen naar de campus te komen.”

Volgens de officiële UM-regels mag dat laatste niet – alleen bij klachten moet je thuis blijven –, maar dit valt onder het gedoogbeleid, liet collegevoorzitter en rector Rianne Letschert tijdens de jongste commissievergaderingen van de universiteitsraad weten.

Rechten

Ook bij de rechtenfaculteit wisselt het per groep, zegt Roel Niemark, docent straf(proces)recht. “De ene groep zit vol en bij de andere zijn er slechts drie of vier. De rest zoomt dan in.” Bij rechten is er geen aanwezigheidsplicht, dus directe gevolgen zijn daar niet aan verbonden. Toch heeft Niemark liever dat studenten naar de faculteit komen. “De mensen die online aanschuiven kijken en luisteren, maar doen niet actief mee.” Rechten kent geen hybride onderwijs. De redenen van afmelding: corona of daarop lijkende klachten. “Als iemand dat zegt, ga ik ervan uit dat dat klopt. Al lijkt het alsof er bij de colleges om half negen meer studenten met coronaklachten zijn dan later op de dag. Maar dat is een gevoel, daar heb ik geen harde cijfers van.”

FSE

Carla Koopman, blokcoördinator bij de Faculty of Science en Engineering (FSE) geeft aan vier groepen onderwijs. Het begint haar op te vallen dat de onderwijsgroepen steeds minder vol zitten. “Er zijn altijd wel een of twee mensen niet, maar deze week waren het er vier. Tot nu toe was het niet nodig, maar misschien is dit het moment om na te denken over hybride onderwijs.” Al heeft de universitair hoofddocent Circular Chemical Engineering dat laatste liever niet. “Onlineonderwijs is minder effectief. Discussies gaan heel anders. Interrumperen is lastiger en er is minder interactie. Ik hoop dat er fysiek onderwijs kan blijven plaatsvinden. Desnoods met QR-codes, al snap ik dat dat een lastig punt is voor de universiteit.”

FHML & SBE

In Randwyck, bij de Faculty of Health, Medicine & Life Sciences (FHML) lijkt er weinig aan de hand. Bij biomedische wetenschappen laten de aanwezigheidscijfers een “heel normaal beeld” zien, zegt onderwijsdirecteur Jan Theys. Ook bij de School of Business and Economics (SBE) is dat het geval, zegt Ilyas Benmouna, tutor ‘Accounting and Financial reporting’. Ook vóór corona gaf hij al les “en ik zie eigenlijk geen verschil”. Al is het wel zo dat een aantal studenten online aansluit, zegt hij. “Deze week twee, eentje met kamerproblemen en eentje bij wie een huisgenoot positief getest is.” Daarnaast zit er de laatste tijd regelmatig een student met een mondkapje aan tafel. “Geen probleem natuurlijk. Ik vind het belangrijk dat studenten naar de faculteit komen. In fysieke onderwijsgroepen zijn studenten betrokkener.”

Bang om naar het werk te komen zijn de meeste docenten niet. Het gros uit de steekproef is gevaccineerd en houdt zich aan de maatregelen. Hoestende of snotterende studenten heeft geen van hen gezien, dus ook de studenten lijken de regels te volgen. Niemark: “Voorzichtig ben ik wel. Ik test wekelijks en probeer goed te ventileren.” Een keer vond hij het te druk. “Toen heb ik een andere ruimte geregeld.”

Fasos

Geluiden dat studenten bang zijn om te komen zijn er niet, zeggen de tutoren en blokcoördinatoren. “Al kan ik me goed voorstellen dat dat het geval is”, zegt Camilo Erlichman, blokcoördinator bij de Faculty of Arts and Social Sciences. “Dat ben ik zelf ook. In mijn groepen van vorige week zitten twee bevestigde positieve coronagevallen.” Bij Fasos is geen aanwezigheidsplicht. Afgelopen week kwamen bij beide onderwijsgroepen van Erlichman slechts vijf van de veertien studenten naar de campus. In dat geval mag de tutor vanaf nu besluiten om de onderwijsgroep een week volledig online te maken, klinkt het in de laatste Fasos-coronaupdate.

Auteur: Yuri Meesen

Foto: SHVETS production from Pexels

Tags: Corona,vierde golf,onderwijsgroepen

Reacties

Marjan Peeters

Beste Observant, dank jullie wel voor deze tour d'horizon, die een impressie geeft. Als onderwijs gevend staflid zou ik het prettig vinden om van de UM zelf wekelijkse cijfers te zien, met name aantallen geinfecteerde studenten die aanwezig zijn geweest in onderwijsgroepen, en geinfecteerde stafleden. Volgens mij zijn die data aanwezig. Hopelijk zal die transparantie geboden worden (voorzover ik weet, zijn deze cijfers zijn niet beschikbaar gesteld).

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.